Служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство „Добрият самарянин“

Девет служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство  „Добрият самарянин“. Отличието се връчва за добри дела и жестове на подкрепа на човек или група от хора, изпаднали в тежка житейска ситуация, които заслужават обществено признание и благодарност. Пожарникарите бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за проявената смелост при изпълнение на служебните им задължения при потушаването на пожар в апартамент на 16-я етаж в  жилищна сграда в Стара Загора, в квартал „Самара“, на 15 юли тази година. Огнеборците си спомнят, че сигналът за инцидента е получен надвечер. За местопроизшествието веднага са тръгнали екипи на РСПБЗН. По пътя са събирали информация, защото първата им задача винаги е да помогнат на хората. Височината на сградата е създала допълнителна сложност. Наложило се е бързо спиране на тока и евакуация на живеещите в блока. За щастие нямало пострадали хора. „Работи се екипно и сме благодарни на живущите в блока за помощта, която ни оказаха като помагаха за разпъването на шланговете и носеха вода“, казват още пожарникарите.

От днес имената на  Атанас Бараков, Тодор Митев, Горан Гънчев,  Димитър Димитров, Максим Вълков, Деян Деков, Митко Дончев, Валентин Събев и инспектор Иван Иванов от Оперативен център към РДПБЗН-Стара Загора ще бъдат записани в  книгата на доброто на Сдружение „Самаряни“ до имената на досегашните носители на престижното отличие.

„Добър означава смел, самоотвержен, състрадателен. Продължавайте да бъдете такива мъже“, каза Ваня Попова, председател на УС на Сдружение „Самаряни“  при връчването на плакети на огнеборците и на доброволците от жилищния блок, помогнали за потушаването на пожара.

Статуетката „Добрият самарянин“ бе връчена на комисар Стоян Колев, директор на РДПБЗН-Стара Загора, сертификат бе връчен на главен инспектор Антон Колев, началник на РСПБЗН-Стара Загора на специална церемония, която се проведе в студиото на ТВ Стара Загора на 14 декември  и бе излъчена на живо.

Статуетката „Добрият самарянин“ е изработена от старозагорския художник Иван Костов. Петнадесет партньори, сред които ТПП-Стара Загора, Община Стара Загора, Обществен дарителски фонд и други участват в Обществения инициативен комитет, който определя носителя на статуетката.

По  време на церемонията комисар Колев обяви, че статуетката ще бъде изложена на видно място в старозагорската пожарна. Главен инспектор Колев увери, че всеки човек в нужда може да разчита на огнеборците.