Стара Загора е с нулево ниво на незаконно потребление на цигари

Само 1.6% от потреблението на цигари през второто тримесечие на 2021 г. е без български акцизен бандерол, и съответно, без платени данъци, показват данните от традиционното изследване на празните цигарени опаковки, което се извършва по поръчка на компаниите от „Инициатива срещу незаконната търговия”.

Анализът на опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани в рамките на изследването през второто тримесечие на 2021 г., показват че сред тях преобладаващата част са опаковки, обозначени за безмитна търговия, но и такива с неизвестни марки от типа – марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение, както и фалшификати на известни международни марки, имитиращи опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предупреждения на гръцки език. Като цяло, се запазва тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар вече години наред.

Делът на потребление на цигари без български акцизен бандерол се отчита във всеки от 20-те града от основната извадка на изследването, като целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които то се е увеличило или е по-високо от средното за страната. Същевременно, през последните няколко години се отчитат и градове с нулево ниво на незаконно потребление, като през 2-ро тримесечие това са два големи града – Плевен и за втори пореден път – Стара Загора.

За периода януари – септември са задържани над 24 млн. къса нелегални цигари, което е два пъти повече от задържаните през същия период на 2020 г., задържаните количества тютюн за пушене се запазват на сходни нива от около 8 300 кг.