Георги Гьоков: Няма да има пенсионер, който да получава по-ниска сума от Нова година

„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще получат помощ, ако цената на парното се увеличи.” Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Той информира, че през последните месеци се е разширил кръгът на хората, които получават енергийни помощи и в момента те са 290 хиляди души. В момента енергийни помощи получават 290 хиляди души – най-много досега.

„От една страна е добре, че социалното министерство може да си позволи да помага на тези хора, но  от друга страна това число не говори никак добре, защото значи, че има много бедни хора, които не могат да си позволят да бъдат на топло”, коментира Гьоков.

Той подчерта, че социалното министерство ще отговори на всякo повишаване на цените на тока, но изрази надежда, че няма да се стигне до увеличаване на цените за битовите потребители и малките фирми.

„Мисля си, че ако членове на КЕВР са други, и цените биха могли да са други. Може да бъде ограничена цената на тока”, заяви той.

По думите на социалния министър мярката за безплатни ясли и детски градини трябва да се въведе от началото на следващата учебна година и това ще струва около 200 млн. лв. Той подчерта, че в момента се прави анализ за възможности и начини за подпомагане и компенсиране на работещи родители, които остават вкъщи да гледат децата си поради липса на места в детските градини. Гьоков добави, че ще бъдат отделени средства и за построяването на нови детски градини там, където има нужда.

Министър Гьоков категорично се обяви против санкции за работници, които получават заплатата си в плик. „Трябва да бъде пресечено това, но работниците не са виновни в случая. Икономиката трябва да се изсветли, за да има средства за социални политики”, заяви той.

„Осигурени са ковид добавките за пенсионерите след Нова година. Всички ще получават равни добавки. Няма да има пенсионер, който след Нова година да получава по-ниска сума от тази, която досега е получавал. Във всички случаи тя ще е по-висока”, каза още министър Гьоков.

Той обяви тавана на пенсиите като несправедливост на системата и подчерта, че се бори да бъде отменен от момента, в който е бил приет. Според него  това демотивира хората да се осигуряват.

Министърът коментира случая с частни домове за възрастни хора, собствениците на които имат погребални агенции: „За случая във Варна е направена проверка, констатирани са нарушенията и са предадени на прокуратурата. Тези неща трябва да бъдат спрени чрез контрол. Досега не се е обръщало достатъчно внимание на тези порочни практики, но трябва не да търсим отмъщение чрез закриване на домове за възрастни, а да не допускаме да се случват такива неща.”

Георги Гьоков посочи, че по някои показатели България е най-добра в Европейския съюз по предоставяне на социални услуги, като предоставянето на храни. Той цитира информация, според която с 13 млн. лв. са осигурени 13,5 тона храна  за 480 хиляди души.