Препоръки от Пътна полиция за Коледа и Нова година

За Коледа и Нова година много хора потеглят на път. Цели семейства са в автомобилите и избират маршрут на територията на страната или в чужбина. Трафикът традиционно е изключително натоварен и интензивен с пикове в началото на празниците и в последния почивен ден. Онези, които не пътуват, също участват в уличното движение, което е не по-малко натоварено. За да се чувствате по-подготвени за предстоящите празнични дни, вижте препоръките на „Пътна полиция”.

От Пътна полиция препоръчват преди път да се проучи прогнозата за времето и да се информираме за ограниченията по избрания маршрут, както и да се движим само с изправно превозно средство със заредено достатъчно количество гориво и всички течности в автомобила. Трябва да проверим задължителното оборудване налично ли е в колата и съдържанието на аптечката и да се оборудваме с вериги за сняг и буксирно въже, инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка, а ако тръгваме на дълъг път да се подсигурим с вода, храна и одеяло.

Ако задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите изтича, трябва да се сключи навреме нова!

Пътните експерти съветват да наблюдавамаве пътните знаци и маркировка и Особено през зимата да спазваме по-голяма дистанция, както и да внимаваме за работници на пътя!

В районите на неосветени кръстовища и пешеходни пътеки следва да изострим вниманието си за пешеходци, които обикновено са с тъмни дрехи и се появяват в полезрението в последния момент.

Ако сме спрели принудително в аварийната лента на магистралата или скоростния път,трябва обозначим мястото със светлоотразителен триъгълник – като го поставим гоюю на не по-малко от 100 метра от превозното средство!

И като тръгваме на път трябва да се погрижим за автомобила и да проверим:

състоянието, дълбочината на протектора и налягането на гумите;

маслото и антифриза;

изправността на светлините;

изправността на отоплителната инсталация на автомобила;

изправността на стъклопочистващата система и количеството зимна течност в резервоарчето;

пожарогасителят и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са;

обезопасителният триъгълник на достъпно място ли е;

светлоотразителната жилетка в колата ли е и на достъпно място ли е;

закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

“При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.” – съветват от Пътна полиция.