Черни лешояди за първи път от 20 г. в Софийския зоопарк

За първи път от близо две десетилетия – двойка черни лешояди пристига в Софийския зоопарк .Лешоядите София и Бадахос са дарени на “Зоологическа градина – София” от проект „Светло бъдеще за черния лешояд”
Птиците са дарени на страната ни от Правителството на Екстрeмадура – Кралство Испания. Инициативата за даряването им в зоопарка е на Фонд за дивата флора и фауна.

Целта на Проекта е възстановяване на популацията на черния лешояд в дивата природа на България.

Двете птици имат трайни увреждания, поради което не могат да бъдат пуснати на свобода, и двойката ще бъде “посланик” на вида си в Зоопарка.

София и Бадахос са оформена двойка, която се надяваме да се размножи и поколението й да бъде пуснато в българската природа.

Черните лешояди пристигат в Софийския зоопарк в годината, в която тези птици се завърнаха в българската природа, което е плод на съвместната работа на няколко организации в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд”

Възстановяването на гнездящата популация на черните лешояди в България е изключително достижение, възможно благодарение на дългогодишните усилия на редица природозащитни организации и институции, сред които е и Софийския зоопарк.

Черните лешояди са емблематичен вид за Софийския зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на Княз Фердинанд, основателя на Царската зоологическа градина, е първото животно в зооколекцията. Зоологическа градина – София има традиции в отглеждането и размножаването на лешояди. От 2000- та година участва в усилията за опазване и възстановяване на белоглавите и египетските лешояди, а сега и най-едрият и внушителен вид – черният лешояд става част от консервационната програма на  зоопарка.
В Червената книга на България черният лешояд е в категория “Изчезнал”. През 2021 г. се наблюдава загнездването  на първите 2 двойки в българската природа.

Птиците ще бъдат връчени на зоопарка официално на 22-ри декевмври