Правила срещу крадци у дома

Когато заминавате на почивка или за дълго време извън града, имайте предвид, че можете да станете обект на крадци. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи. Влизайки с взлом крадците търсят основно пари, злато, сребро и скъпа техника като лаптопи например. Малките по обем вещи дават възможност на крадците да се измъкнат и отдалечат незабележимо и да не правят впечатление, дори ако някой ваш комшия ги срещне по етажите.

На първо място (това важи не само за почивките, когато ви няма, а по принцип) е хубаво да обърнете внимание на някои важни моменти от сигурността на вашия дом. Обърнете внимание на здравината и вида на входната си врата.

Говорете със съседите по време на събрание на блока — за общата сигурност на всички  е добре вратата на входа да се заключва, за да не влизат в него случайни лица. Хубаво е и да имате осветление на етажната площадка, особено ако то е с фотоклетка.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ, КОИТО Е ХУБАВО ДА СЕ СПАЗВАТ, ЗА ДА СЕ ДЪРЖАТ КРАДЦИТЕ ДАЛЕЧ ОТ ДОМА ВИ, КОГАТО ВИ НЯМА:
На първо място не разгласявайте публично из блока или квартала, че заминавате извън дома си за дълъг период от време.

Имайте доверен човек — роднина, съсед или приятел, който е хубаво да живее наблизо. На него може да разкриете плановете си и го помолете да наглежда апартамента (къщата) ви. Ако му имате абсолютно доверие е добре да му оставите и ключ. Така той ще може за извършва дребни трикове, които могат да заблудят крадците — например вечер да пуска лампата в някоя стая да свети и по-късно вечерта да се върне да я загаси. Или пьк сутрин да вдига (отваря) щорите ви, а вечер да ги смъква (затваря). Имайте предвид, че дори електромерите (ако са поставени на  видно място) могат да бъдат ориентир за крадците. Всеки знае колко ток може да изгори един хладилник (предполага се, че това е единственият оставен включен електроуред при продължително отсъствие) и да си направи сметка има ли консумация на ток в апартамента. Затова не е лошо, ако довереният ви човек пуска за известно време лампата или телевизора.

Почистете пощата си от рекламни брошури и вестници. Крадците наистина проверяват дали пред дома ви или в пощата ви се натрупват вестници, списания и писма. Ако това е така – това е добър индикатор за отсъствието на собствениците на дома. Често дори това е първата стъпка от наблюдението на дома ви — крадците набелязват къде пощата не е чистена и започват  наблюдение над апартаментите.

Не се отбелязвайте в социалните мрежи от мястото си на почивка.

При продължително отсъствие от дома си вземете мерки крадците да не намерят нищо  ценно в него.

В никакъв случай не оставяйте отворени прозорци, Модерната съвременна дограма ни позволява да отваряме прозорците си по няколко начина и така той може да остане леко отворен с дни наред. Винаги обаче когато напускате апартамента ги затваряйте. Едната причина са крадците, а другата – че може да има буря. която да ви създаде неприятности от друго естество.