Всички ученици да се върнат в клас, а тестването да спре веднага, призова синдикат „Образование”

Всички български ученици трябва незабавно и безусловно да влязат в училище. Тестването на учениците трябва веднага да спре, не само защото прилаганите тестове са ниско ефективни, но и защото прилаганите насоки създават разделение в обществото и лишават огромен процент от ученици от правото им за качествено редовно образование- това се казва в анализ с приоритетите в образователната система, направен от Синдикат “Образование” към “Подкрепа”.

В анализа се заявява, че “неприлагането на зелен сертификат в българския парламент, а неговото въвеждане в образователните институции, показва лошо държавническо мислене и е пример за антигражданско образование към нашите деца и ученици”. Българските учители са с най-високия процент на ваксинация, близо 60 процента, и са най-подходящия пример за висока гражданска позиция, който да следва обществото ни.

“Финансирането на системата показва плаха стъпка в правилната посока, но процентът за образование /ако се спази предложението на МОН към МФ/ нарастващ до 3,8 на сто от БВП, е безкрайно далече от традиционния от 6 процента в останалите страни членки. Този бюджет обрича на много трудно съществуване образователните институции с брутално нарасналите разходи за издръжка на горива, услуги и ремонти. Трябва, като финансова национална образователна политика, да се приложи диференцирано ДДС към училищните разходи, а такса смет към образователните институции незабавно да отпадне”, се настоява в анализа.
В него се уточнява, че образователните институции, по отношение на цените на ток, парно, електроенергия и много други в България, се третират като търговски предприятия, което ги обрича на мизерия. Трябва в сега съществуващите делегирани бюджети да се добави компонент за учител, добавящ допълнителни средства, които да гарантират достъп до учители със специалности в малките общини. По този начин – със специалисти ще се гарантира равният достъп до образование на всички ученици. За този равен достъп до образование и за образователни институции, в унисон със стандарта за физическа среда и библиотечно осигуряване, са необходими почти 10 милиарда лева”, заявяват от синдиката.