Изследване на защитни маски

Две предпазни маски, поставени една върху друга и плътно поставени на лицето, осигуряват най-добрата защита от респираторните капчици и пръски, чрез които се разпространява COVID-19, сочат данните от американско проучване, публикувано в специализиранотиздание.

Поставянето на трислойна платнена маска върху медицинска или на две медицински маски една върху друга блокират поне 85% от отделяните при кашляне пръски или около 91% от тези при издишване, показват данните от проучването на изследователи от американския Национален институт за безопасност и здраве на работното място.

Плътното поставяне на маските към лицето допринася за блокирането на най-малко 95% от пръските, отделяни при кашлица, и 99% – тези от издишване.

Данните са представени в момент, когато много държавни и местни власти възстановяват изискването за задължително носене на маски, тъй като броят на заразените с варианта Омикрон на новия коронавирус расте с много бързи темпове.

В проучването на американските учени са участвали доброволци и специални манекени, за да се направи оценка на ефективността на многобройните видове предпазни маски, комбинации и модификации.

Специалистите правят различни експерименти, като симулират кашлица и издишване, а след това измерват нивото на ефективност на маските за блокиране на респираторни аерозоли.

Така установяват кои са най-ефективните комбинации от предпазни маски за лице и препоръчват те да се използват от здравни работници, пациенти и обществеността, за да се ограничи разпространението на инфекцията.