Винаги спазвайте инструкциите за употреба на изделията

Внимателно да се купуват и употребяват пиротехнически изделия за коледните и новогодишни празници, предупреждават от Областна дирекция на МВР . Оттам припомнят, че увеселителните пиротехнически изделия не са играчка, а взривни вещества по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия  и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Извършването на търговска дейност с пиротехнически изделия в магазини без издадено разрешение, както и при неправилно съхранение се наказва с глоба и/или с имуществена санкция.

Съгласно Закона е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Пиротехническите изделия от Категории 2, З и 4 са предназначени за използване само НА ОТКРИТО!

От Полицията съветват да четем всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сме наясно с начините за използване им.

Никога да не използваме фойерверките на закрито или в стъклени, или метални  контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

Трябва да използваме подходящи средства за запалване на фойерверките – кибрит, специални драскала за пиратки или специални електро запалки, които ще ни позволят да бъдем на достатъчно безопасно разстояние.

“Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го  залейте с вода.” – съветват органите на реда.