Вятърен парк „Свети Никола“ получи заем от 64 милиона евро от ЕБВР и две търговски банки

AES България съобщи, че вятърен парк „Свети Никола“, който е най-големият в България, е осигурил 64 милиона евро кредитна линия, която се състои от 32 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и 32 милиона евро от две търговски банки. Пакетът включва рефинансиране на оставащата експозиция по предишен заем и нов ангажимент от 16 милиона евро.

Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България да постигне по-чисто енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството на възобновяема енергия.

Вятърният парк е разположен близо до град Каварна. Той е с инсталирана мощност от 156 MW и влезе в търговска експлоатация през 2010 г.

ВяЕЦ „Свети Никола“ е в основата на Интегрираната система за ранно предупреждение за защита на птиците, която отговаря на европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система съчетава технология за наблюдение с радари и наблюдение на място от орнитолози и намалява риска от сблъсък на птици с вятърните турбини.

Кредитът от 64 милиона евро, който „Свети Никола“ получава сега, ще позволи устойчивото развитие на парка, който играе ключова роля в прехода на България към зелена енергия. Като част от програмата му в подкрепа на прехода към по-зелено и по-интелигентно енергийно бъдеще, „Свети Никола“ ще подкрепи учебна програма по възобновяема енергия в Техническия университет във Варна.

„Свети Никола“ ще разработи и представи също така нов академичен курс, в който неговите служители ще споделят практическите аспекти на проектирането, изграждането и оперирането на голям вятърен парк. „Свети Никола“ планира и да финансира обучението и да предлага стажове на млади специалисти.