РЗИ – Стара Загора обяви грипна епидемия

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция – Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора. Най-висока заболяемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 – 4 и 5 – 14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция – Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 – 26 януари 2018 г.

Инспекцията препоръчва на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията, а на лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ: да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ – препоръчва на населението да ограничи социалните контакти, болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, а при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Етикети:, ,