Национална телефонна линия за борба с трафика на хора алармира за фалшиви обяви за работа в социалните мрежи

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора алармира за фалшиви обяви за работа в социалните мрежи

Вече втора година Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100 приема сигнали за трафик на хора и предоставя информация и ресурси на българските граждани с цел превенция на риска от попадане в експлоатация. Тя е напълно безплатна за страната, денонощна и анонимна. За изминалата година към Линията са постъпили над 500 обаждания от българи от страната и чужбина, като повече от 200 от тях касаят случаи на сексуална и трудова експлоатация, злоупотреба с лични данни, сигнали за некоректни работодатели и други високорискови ситуации. Основната тенденция, която фондация А21 отчита, в ролята си на основател на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, са зачестяващите обаждания, свързани с обяви за работа в чужбина. Все по-често се обаждат хора, които имат нужда от повече информация и искат да проверят дали дадено предложение за работа, което обмислятне крие опасности от измама, експлоатация и попадане в ситуация на трафик. Нарастващ брой от обажданията на Линията включват заявка за проверка на обява за работа, намерена в Интернет, която съдържа подозрителна информация, твърде ниски или никакви изисквания за заеманата длъжност , липса на информация за контакт с работодателя. Много често кандидатите за дадена позиция биват одобрявани без провеждане на интервю и без да осъществят личен контакт с потенциалния си работодател или с представителя на посредническата фирма. Пример за подобен случай е историята на жена, която решава да се допита до Линията, след като е намерила обява за работа в чужбина през страница във Фейсбук. В офертата е предоставен единствено имейл адрес, по който жената изпраща кандидатурата си. Биват й изискани снимка и копие на личната й карта. След това бива одобрена и получава по имейл самолетен билет за след два дни без интервю и без комуникация наживо с работодателя. Проверка на Линията показа, че фирмата не е лицензирана за предоставяне на посредническа дейност на български граждани, както и че има предистория като некоректен работодател. Благодарение на навременното обаждане към Националната линия и последвалата проверка, обаждащата е информирана за рисковете, свързани с обявата и е предотвратено нейното заминаване и потенциалното й експлоатиране.

Опитът на А21 България и в частност на екипа на Линията сочи, че все по-често българските граждани биват измамени и въвлечени в трафик на хора през социалните мрежи. Най-често срещаните сценарии са два – така наречения loverboy модел на изграждане на романтично взаимоотношение и фалшиво предложение за работа.
В първия случай трафикантите осъществяват контакт с потенциалните си жертви посредством чат в някоя социална платфора, като по този начин скъсяват емоционалната дистанция, печелят доверие, представят се като общителна, а дори и романтична личност. В много случаи, с течение на времето се развива романтична връзка между трафиканта и набелязаната жертва. В резултат на това трафикантът печели контрол над жертвата и съумява по-лесно да я експлоатира.

Етикети:,