Откриха реновираната сграда на ТГ “Княз Симеон Търновски”

Реновираната сграда на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора бе открита в присъствието на много гости, преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на най-старото професионално учебно заведение на територията на региона. Сградният фонд осигурява подходящи условия за предоставяне на качествено и съвременно професионално образование по икономика и управление.

За директорът Снежана Танева датата 8 февруари остава паметна. Тя припомни съществуващия дългогодишен проблем със собствеността на сградата, който не позволяваше включването ѝ в европейски проекти. „Този проблем бе „прегърнат“ от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който проведе дълги и тежки преговори със собствениците на 2/3 от Търговската гимназия“, подчерта Танева. С решение на Общинския съвет Община Стара Загора придоби тези идеални части от сградата срещу 800 хил. лева, което отвори пътя за реновирането на построената, първоначално с един основен, триетажен корпус през 1928г., и пристроена с източно крило през 1960г., впоследствие пристроено и западно крило през 1967 г. сграда. През 1993г. е изграден и физкултурният салон. Кметът честити на преподаватели и ученици новата придобивка и им пожела да си я ползват със здраве. „Умни сте и сте хубави, можете всичко. Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, защото става все по-хубав град за живеене! Училището е на това ниво заради преподавателите, слушайте ги!“, допълни градоначалникът. Той и представителят на консорциума, извършил ремонта, Илия Илиев, получиха благодарствени писма от името на директора и педагогическия колектив на училището. Тържествен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

По-късно гостите разгледаха триетажната сграда със сутерен на Търговската гимназия, която е с повишена енергийна ефективност след ремонта, подобрен е достъпа на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал. Те се убедиха, че направеното, ще утвърди училището като емблема на професионалното образование в старозагорска област.

През учебната 2017/2018 година в сградата се обучават 672 ученици от 46 педагози.

На откриването присъстваха още областният управител Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, заместник областният управител Петя Чакърова, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на РУО Татяна Димитрова, ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин и др.