Стара Загора се поклони пред паметта на Апостола

С венци и цветя отрупаха днес старозагорци паметника на Васил Левски. Стотици граждани дойдоха да се поклонят пред паметта на Апостола на свободата по повод 145 години от гибелта му.

Общоградският ритуал започна със заупокойна литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници. Духовият оркестър и почетна рота на Старозагорския гарнизон също се включиха в поклонението.

„Васил Левски се превръща в история, в легенда, в символ. Когато увисва на бесилото, той вече е завършил своето дело”, каза митрополит Киприан. По думите му и днес Апостола продължава да ни нашепва и да ни помага да изправим наведените глави  и да избистрим помътените погледи.

Ученици от Средно училище „Васил Левски” разказаха за живота и дейността на Апостола на свободата в поетичен рецитал.  „Смъртта на едного, промени живота на всинца ни”, каза в художествената си изповед актьорът ИвелинСИНХРОН:Иванка Сотирова-зам.кмет

Венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В.Левски”, Старозагорската митрополия, Шесто основно училище „Св. Никола”.

Пред паметта на Левски склониха глава зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, депутатът Радостин Танев, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Старозагорския гарнизон, общински съветници, представители на политически партии.Стотици граждани,  деца от старозагорски детски градинии  училища също положиха цветя на паметника.