На 3-ти март старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите“ в шествие с националния флаг

На 3-ти март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще започе в 9,00 часа с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена във всички градски храмове. В 10,15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877“, Паметника „Защитниците на Стара Загора“, Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

В този ден старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. Триста метровото знаме за четвърта поредна година отново ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града. Поради реновирането на централния булевард, тази година шествието ще тръгне в 11.00 ч. от сградата на областната администрация, предвождано от две сакрални за старозагорци знамена – на Старозагорското въстание и Самарското знаме, свещеници и военния духов оркестър. След знамето ще тръгнат кмeтът нa Cтapa Зaгopa Живкo Toдopoв, oбщинcкoтo pъкoвoдcтвo и другите официални лица, следвани от конницата на прабългарската школа „Багатур“ и гражданството. По обед на Мемориала „Бранителите на Стара Загора“ ще започне тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“.

Тази година шествието в Стара Загора ще бъде проследявано с камери по протежение на целия маршрут, а картината ще бъде предавана на видеостена с размери 30 кв.м, разположена под върха на Мемориала. Така хората, които се намират там, ще могат да наблюдават паметното шествие и движението му към хълма по бул.”Цар Симеон Велики” . На видеостената в 11.00 ч. ще започне излъчването на видеоматериали за българските бойни знамена и знамето на Старозагорското въстание, като първообраз на националния флаг. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават директно по цял свят шествието за националния празник в Града на липите.

В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 ч., пред сградата на областната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.

За желаещите граждани да се изкачат на Мемориала „Бранителите“ на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „З. Княжески“ ще тръгнат 4 автобуса.