В НПГВМ „Иван Павлов“ отчетoха дейности по проект

Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина “Иван Павлов” организира заключителна работна среща за отчитане на резултатите от проект “Професионална практика в европейски животновъдни ферми и предприятия за производство на храни и напитки – успешен старт към реалното работно място”, програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1 “Мобилност”, Сектор “Професионално образование и обучение”. На срещата бяха поканени участниците в проекта, представители на РУО, на ЦРЧР, на други селскостопански училища, работодателски организации и представители на медиите. Отчетоха се резултатите и се дискутира изпълнението на проекта.
През април м.г. 10 учители от гимназията преминаха успешно обучение за австрийската и немската професионални дуални системи, а през лятото две групи от по 12 ученици от Професии “Ветеринарен техник”, “Ветеринарен лаборант” и “Техник-технолог по качеството на храни и напитки” работиха в продължение на 29 дни на реални работни места в модерни ветеринарни клиники, животновъдни ферми, ресторанти и хотели в Австрия, района на гр. Клагенфурт и в Германия, гр. Берлин. Те обмениха опит в обучението по професии и придобиха нови знания и практически умения, които ще приложат в бъдещата си работа като ветеринарни техници или техник-технолози по качеството на храни и напитки.
Проектът е в съответствие със Стратегията на училището /2014-2020/. Ръководител на проекта е д-р Камен Ябълкаров, Директор. Партньор по този проект е австрийската НПО “BVO“ и Агенция по заетостта –Австрия.
Като дългосрочни ползи от изпълнението на проекта бяха посочени: Повишаване качеството на професионалното образование и обучение.Висок престиж на училището. Предотвратяване на отпадането на младите хора от образователната система. Практически опит и повече готовност за работните места. Дуалната система се явява най-ефективният начин младежите да получат добри перспективи за професионална реализация, а фирмите квалифицирани служители.