Районна прокуратура – Казанлък разглежда случая с нахапаната от питбули жена в с. Ръжена

В хода на извършената проверка е установено, че на 26 февруари 2018 г., около 14.30 часа, в с.Ръжена, общ.Казанлък, собственичката на две кучета, порода „каракачанска овчарка” и „питбул”- 49-годишната М. Х., излязла да ги нахрани. Животните били отглеждани свободно в двор на къща. Кучетата се сбили за храната и М. Х. решила да ги разтърве, но те се нахвърлили срещу нея и започнали да я хапят. Чувайки виковете на майка си, синът на пострадалата жена вързал кучетата и предвид нуждата от лекарска намеса я откарал във Филиала за Спешна медицинска помощ-гр.Казанлък. От извършения преглед в здравното заведение било установено, че М. Х. е със скъсани сухожилия на лява ръка, контузия на носа и множество други по-леки наранявания от ухапване по цялото тяло. Пострадалата била оставена за лечение в хирургично отделение на МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски” гр.Казанлък. Местопроизшествието било посетено и запазено от полицейски служители.

Извършената проверка е установила, че двете кучета се отглеждат от М. Х., без да са взети необходимите мерки, за да не създават опасност за хора или за други животни.

Районна прокуратура-Казанлък ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление по чл.325в от Наказателния кодекс, а именно „неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор в резултат на което, то причини средна, тежка телесна повреда или смърт на човек”.

С оглед установения начин на стопанисване на кучетата ще бъдат разгледани и извършените нарушения на Наредба № 7 „За реда и условията при отглеждане на животни на територията на Община Казанлък”, където е регламентиран реда за установяване на нарушения и търсене на административно-наказателна отговорност, съответно и приемането на животните в Общински приют.