Двама патриарси на вр. Шипка за 3 март

В събота, 3 март, двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа да храм-паметник „Рождество Христово”, гр. Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, Президента на Република България Румен Радев и Председателя на парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отлужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. На молебена ще пее хорът на храм-паметник “Рождество Христово”.
Церемонията според изискванията на държавния протокол ще бъде последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия.
Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.
След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров ще се срещне с двамата патриарси.
Всички те ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” пред паметника “Цар Освободител”, а в неделя, патриарх Неофит и патриарх Кирил ще участват в Съборна Света литургия от 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В края на посещението си делегацията ще бъде посрещната в Руския храм “Св. Николай” в София.