Ученици от Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им

Ученици от IV А клас от Начално училище „Димитър Благоев“ в гр. Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им. Това се случи на 6 март 2018 г. по време на открит урок от образователната програмата на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“.

Откритият урок беше на тема „Къщата на бъдещето“ като на децата беше представена информация за разумно използване на енергията в дома.

Експерти от EVN България запознаха децата с възможностите за откриване на енергийните загуби чрез заснемане с термографска камера. Децата се запознаха с ползите за това за всяко домакинство, както със снимки от термографската камера. Oткритият урок е по повод рождения ден на инициативата като децата получиха малки подаръци.

Термографско заснемане, което се предлага от EVN България, показва къде точно изтича топлинната енергия в дома и офиса. Подходящото време за нейното извършване са зимните месеци от ноември до март, когато външните температури са ниски и с помощта на инфрачервена камера невидимите за човешкото око топлинни потоци се улавят и преобразуват в цветове.

Гости на децата за открития урок бяха представители на община Стара Загора и Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора.

Провеждането на открити занимания е част от дългогодишната инициатива на EVN България, одобрена от МОН. Програмата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“ се провежда за 9-та поредна учебна година и е насочена към ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. За 2017/18 г. тя се провежда в общо 57 училища в Югоизточна България за над 12 000 ученици.