Изключително красив концерт “Джазоспекция” на 19 март

Концертът от френски джаз се нарича „Джазоспекция“ и е с музиката на Клод Боллинг и кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик. Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик , представители на “Бейби бумърите”, режисьорът Славчо Николов /” Х поколението”/ и диригентът Димитър Косев / “Милениумите”/, ще се опитат в този кратък концерт, заедно с помощта на музикантите: Ива Профирова – флейта /”Милениумите”/, Димитър Косев- пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов /”Х поколението” /, да изкажат своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения! Мястото – залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на 19 март, от 19:00 часа.

Джазоспекция е Опит да се съберат и съчетаят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата ни е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто го виждаме и само от нас зависи, какъв ще бъде!

Вечна тема – банална, но същевременно актуална!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, прекрасно се съчетават и се допълват в цялостния образ на концерта. Подбора на кадри от филма “Baraka” кореспондират с музиката на “Сюитата за флейта и джаз трио пиано”.

Това е “Джазоспекция”. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллин, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са “Калифорнийска сюита” и

“Трима мъже за убиване” . “Сюитата за флейта и джаз трио пиано” е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами, в категория за “Най-добра камерна музика”. Сюитата се състои от седем части:”Барок и синьо”, “Сантиментално”,”Явански”,”Краткотраен”,”Ирландски”,”Универсален” ,”Бърз”.

Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик “Baraka“от 1992 год. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.

Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. “Природа”, “Религии”, “Полезни изкопаеми”, “Войните които се водят за тях” , “Народа и децата” , “Урбанизацията” и “Системата”