Найден Тодоров дирижира приказната „Турандот“ на 12 април

НАЙДЕН ТОДОРОВ е сред най-талантливите български музиканти, с ярки интерпретации както на симфонични, така и на оперни творби. На 12 април Маестрото гостува в Стара Загора и ще застане на пулта, за да дирижира втория премиерен спектакъл на уникалната постановка на операта „Турандот“ от Пучини – съвместна продукция на Държана опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора. Истински фурор предизвика сред меломаните премиерата на оперно-кукления спектакъл на оперната приказка, какъвто до момента не бе представян на българска сцена. Мощното визуално въздействие на грандиозната сценография с участието на огромни кукли, красивите костюми, атрактивно разгърнатата музикална драма и изключителен подбор на блестящи солистични състави /и в двата премиерни спектакъла/ надминаха очакванията дори на най-големите познавачи и запалените почитатели на оперната класика. Припомняме, че необикновената продукция бе осъществена от впечатляващ международен екип: двама режисьори – оперен и куклен: Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са дело на световно известният румънски художник Каталин Йонесу-Арборе, автори на проектите и реализацията на куклите – прочутите в кукленото изкуство художници Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. Диригент на хора е Младен Станев, пластиката в спектакъла – на балерината от балета на Държавна опера-Стара Загора Хзе Фу-Чен от Тайван. В подготовката на спектакъла се включиха техническите служби и ателиетата на Операта и Кукления театър в Стара Загора, както и ателиета в различни градове на България.

На 12 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора зрителите отново ще се насладят на спектакъла на последната опера на гениалния Джакомо Пучини „Турандот“, в който този път ще имат възможността да аплодират „своята“ Турандот – в лицето на талантливата старозагорка Таня Иванова. Световно признатият български тенор Камен Чанев ще бъде принц Калаф. В ролите на Лиу и Тимур ще се превъплътят великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Русалина Мочукова и Пламен Кумпиков, а в ролите на Пинг, Панг и Понг – Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев. Участват още солистите Иван Кабамитов и Симеон Симеонов, оркестъра, хора на Държавна опера-Стара Загора, актьорите от Държавен куклен театър-Стара Загора Биляна Райнова, Деница Янакиева, Диляна Спасова, Елица Стоянова, Латина Беровска, Таня Георгиева, Гагяна Ансреева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Станислав Матев, Цвети Пеняшки, Янчо Иванов, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Музикалната партитура е в ръцете на НАЙДЕН ТОДОРОВ – настоящ директор на Софийската филхармония. Възходящият професионален път на Маестрото е свързан много тясно с операта и балета. Пучини е сред най-любимите композитори на Найден Тодоров и той винаги с удоволствие приема предизвикателството да се потопи в неговото гениално оперно творчество. Всеки път има какво още да открие за себе си и да намери ново вдъхновение, с което да запали музикантите и да поднесе вълнуваща музикална интерпретация на публиката.

НАЙДЕН ТОДОРОВ прави диригентския си дебют на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Йостерайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет за музика, като стипендиант на Ротари клуб – Виена. През 1996-1997 е поканен от фондация Ленард Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. Освен обучението си като диригент, през 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата в Нов български университет.

От сезон 2004-2005 Найден Тодоров е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, с която дебютира през 2001 година, а в периода 2005-2017 е директор на Държавна опера – Русе. Работи с различни оркестри в България и зад граница. Участва и в десетки международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Получава множество награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, фондация Борджезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Държавна опера – Русе за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер” – Швейцария и др. През 1998-1999 Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

През 2005 година Найден Тодоров получава „Кристална лира“ като диригент за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийска филхармония, а през 2016 година получава същата награда и за дейността си с Държавна опера – Русе. Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина – участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Германия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. Работи със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.
През месец март 2013 година Найден Тодоров е избран за „Музикант на годината“ от слушателите на Българското Национално Радио. През 2014 година той получава наградата „Емил Чакъров“, а през 2016 му е присъдено званието „почетен гражданин“ на град Русе.

От началото на 2017 година Найден Тодоров е директор на Софийска филхармония.