Пролетен концерт на вокалната студия на Стефка Минева

На 13 април от 18 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на втория концерт на Вокална студия при Държавна опера-Стара Загора с художествен ръководител Стефка Минева. В програмата на „Пролетен концерт Руска вокална лирика“ са включени арии, дуети и романси от композитори. Солисти са Камеля Стойчева, Ивон Иванова, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Лиляна Ходжева, Инна Андреева, Теодор Петков, Марин Русинов, Мехмет Бурхание, Георги Деведжиев , клавирен съпровод – Ерна Пушева.

Именитата ни оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Стефка Минева от повече от две години е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. се състоя първият концерт на студията, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност. В очакваното събитие се представиха шест „момичета“, както ги нарича маестра Минева – Лиляна Ходжева, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова, Камелия Стойчева и един прекрасен кавалер – баритонът Теодор Петков.

„Моята работа с момичетата, започна случайно с малка закачка между мене и диригента на хора Младен Станев, сподели Стефка Минкова. Посетих няколко репетиции, но осъзнах, че не мога да бъда вокален педагог, че с това няма да мога да се справя и отказах учтиво. Но някои от момичетата се престрашиха и пожелаха да работят с мен. Помолиха ме да им обърна внимание, да ги чуя. Никога не съм си представяла, че мога да вляза дори в ролята на вокален консултант, не на вокален педагог, което е твърде отговорна професия. Помислих, че мога да помогна с това, което съм научила през годините на творческата си реализация от нашите диригенти, от работата ми в чужбина и малко по малко, с доверие от едната и другата страна започнахме да работим. Работихме повече интерпретация. Искам да им внуша да правят музика, а не само да пеят тонове. Да правят музика! Това е най-хубавото нещо, което певецът може да поднесе на публиката и най-вече на себе си. Постепенно от 2-3 човека класът стана по-голям и стигнахме до концертно изпълнение с доста ангажираща програма. Похвално е това, че моите момичета имат желание да работят, защото това се отразява след това в работата им в хора. Получава се по- високо качество на изпълнението“, категорична е маестрата.