Валентин Дончевски събира 60 картини в юбилеен „Животопис“

С юбилейна изложба „Животопис“ ще отбележи своя 60-и рожден ден творецът Валентин Дончевски. Големият художник кани приятели и почитатели в родния си град Стара Загора на 1 май от 18 часа в зала „Байер“, където ще подреди над 60 свои творби, създадени през различни периоди от творческия си път. Творбите представят 5 или 6 различни стила, в които Дончевски експериментира и до днес. Ще бъдат представени също знакови картини, които вече са участвали в предходни изложби, както и съвсем нови творби. Посетителите ще видят за първи път 10 нови платна по темата „Чергило“, изпълнени чрез един от любимите похвати на Дончевски – апликации с елементи от български черги и графит. Експозицията включва и картини, с които художникът е участвал в Есенния салон в Париж. Той е един от малкото български творци, участвал във високия парижки форум шест пъти и то в два раздела – живопис и скулптура. През 2017 г. Дончевски беше отличен от френската академична общност с почетен диплом и сребърен медал от Генералната асамблея на Асоциацията ASL (Arts sciences letters).

И защото у Валентин Дончевски талантите вървят ръка за ръка, юбилярът готви специална изненада по време на изложбата – изпълнение на няколко свои авторски песни под музикалния акомпанимент на свои приятели.

„Надявам се отново да се получи еклектична изложба. Сигурно не е случайност, че я откриваме точно на 1 май – Деня на труда, защото изкуството изисква много труд и себеотдаденост“, казва Валентин Дончевски.

Той е роден на 26 април 1958 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, а през 1983 г. се дипломира във ВТУ „Кирил и Методий” – специалност „Живопис“. Автор е на десетки самостоятелни национални и регионални изложби, както и на 4 поетични книги и една книга със сентенции. Негови творби са притежание на частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка, Япония, Англия, Турция, Македония, Холандия, Гърция, Словакия и други.