Джаз импровизации за малки и големи в централния парк на Стара Загора

С „Джаз за деца” в парк „Пети октомври” в Стара Загора днес по традиция започна втория ден от фестивалната седмица на „Джаз форум Стара Загора”. Джазът дойде при най-малките днес в градската градина с тромпета на Венци Благоев, изпълненията на неговия бенд и солистите Цветомир Цанков и Благовеста Колева.
Малчуганите поиграха, слушайки музика и възпроизвеждайки звуци с играчките си и подходящи за възрастта им инструменти. На джаз изпълненията се насладиха и техните родители, и хората, потърсили отмора в парка. Децата пяха и свириха заедно с музикантите в импровизиран джем-сешън, правейки музика с тях, докато играят.
“Джаз за деца с Венци Благоев” е уникално шоу, което дава възможност на малки и големи да импровизират заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с музикалните инструменти и различните стилове в джаза.

Преди тях, в понеделник, ученици и преподаватели от музикалното училище в града имаха възможност да посвирят заедно с тромпетиста Венци Благоев и неговия бенд. „Сцена за млади импровизатори” осъществи идеята на възпитаниците на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова” да импровизират с изявени имена на джаза.
Най-малките ще имат своя втори ден с джаза в парк Пети октомври отново утре от 11.00 ч.

Същинската програма на фестивала започва на 7 юни, от 19 часа, на голямата сцена сред античния форум “Августа Траяна”, където в три последователни концерта ще се представят Камелия Тодорова, британската тромбонистка Карол Джарвис и Аутентик квинтет със специалното участие на Даринка Цекова. На 8 и 9 юни също ще се представят по три формации, всички обединени от идеята за красотата на джазовата музика.

„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като водещо музикално събитие за България и Балканите. През годините на сцената посрещнахме световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други. Представяме и разноликия български джаз. Благодарение на фестивала вече са факт и множество колаборации на чуждестранни музиканти, срещнали се тук за първи път – изтъкват организаторите.

“Джаз форум Стара Загора” се организира от Община Стара Загора и фондация “Джазтет”, с подкрепата на фондация “Америка за България”, „Контур Глобал Марица Изток 3“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите “Форум” и “Уникато”, ресторант “При кмета”, и със специалното медийно партньорство на Радио Стара Загора.

Всички събития са с вход свободен.