Баскетбол жени до 20 години: България и Румъния размениха по една победа в зала ДЗУ

Българският национален отбор по баскетбол за жени до 20 години записа победа и загуба в двете си контроли срещу Румъния, които се играха в Стара Загора. Мачовете са част от подготовката на отборите за европейското първенство в северната ни съседка в средата на месец юли.

Домакините спечелиха първия двубой с 63:55, въпреки че на полувремето изоставаха с 10 точки. Капитанът Петя Бояджиева записа 13 точки и 5 борби за победителките, а по 10 отбелязаха Александра Петрова (10 борби) и Юлияна Вълчева (7 борби). За Румъния с 11 точки се отчете Карла Попеску.
Бояджиева обаче получи травма и не игра във втората проверка срещу румънките, в която националният отбор на България претърпя поражение с 65:67, като северните ни съседки имаха аванс почти през целия мач. Последната четвърт започна само с 2 точки повече за румънките, след което водачеството беше сменено няколко пъти, но минута преди края капитанът на гостите Алина Подар наниза тройка с табло от почти невъзможна позиция, а малко след това и четири наказателни удара за серия от 7:0, с която реши мача. В самия край Клаудия Пенкова вкара тройка от центъра, но времето не стигна за обрат.
Най-резултатна за българския тим с 12 точки беше Александра Петрова, а 11 добави Янина Тодорова. За победителките капитанът Подар беше над всички с 30 точки и 6 борби, а 11 точки и 12 борби записа Ирина Парау. Българските националки и румънските им връстнички ще се срещнат в още две приятелски срещи на 4 и 5 юли в румънския град Оредеа, 2 дни преди началото на европейския шампионат, който ще се проведе между 7 и 15 юли.