Областна администрация учредява комитет за туристически район “Долината на розите”

Областният управител Гергана Микова присъства днес в Казанлък на учредяването на комитета по създаването на туристически район „Долината на розите“. Участници в събитието бяха представители на Министерството на туризма, на Областна администрация Сливен, кметовете на Казанлък – Галина Стоянова, на Хисаря – Пенка Дойкова, на Мъглиж – Господин Господинов, на Панагюрище – Никола Белишки, зам.-кметът на Павел баня Йордана Енева, членове на туристическо дружество от Хисаря и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Казанлък.

Учредителният комитет е първата стъпка от процедурата по създаване на туристически район „Долината на розите“. Той ще обединява 19 общини – Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Копривщица, Карлово, Марково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.
Съгласно Закона за туризма България ще бъде разделена на 9 туристически района. 3 от тях вече са официално регистрирани. Това са София, Бургас и Варна. Изграждането на районите по туризъм се извършва по проект на Министерството на туризма на тема „Повишаване на капацитета на малките и средни предприятия в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за функциониране на организациите за управление на туристическите райони“. Проектът е на обща стойност 5 052 040 лв. Той стартира на 23 май 2018 г. и ще продължи до 23 май 2021 г.

Фокус на район „Долината на розите“ ще бъде културният, фестивалният, планинският, виненият, СПА, еко и балнео туризъм. На срещата за учредителния комитет всеки от присъстващите кметове представи предимствата на своя регион като туристическа дестинация, както и проблемите, които трябва да бъдат решени, за да се повиши интересът на нашите и чуждестранни туристи към забележителностите на всяка от общините. Като голямо предимство на района бе посочена добрата инфраструктура, част от която са магистрала „Тракия“ и подбалсканският път от София за Бургас, които позволяват лесно придвижване на туристически потоци към 19-те общини от „Долината на розите“.