Георги Гьоков: Достойни пенсии за всички пенсионери, които се осъвременяват всяка година

„Всички пенсионери трябва да получават достойна пенсия, която се осъвременява всяка година”. Това заяви пред събралите се в Клуб на инвалида и пенсионера във Велико Търново народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков във връзка с „Визия за България”. Той подчерта, че БСП е заложила в своята Визия преизчисляване на всички пенсии спрямо средния общоосигурителен доход. Като другия мярка Гьоков посочи премахване на максималния осигурителен доход и максималния размер на пенсиите. Социалистът изтъкна, че левицата е за увеличаване на приноса на стажа за изчисляване на размера на пенсията до достигане на стандарта на Международна организация по труда. „Трябва да създадем допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастни хора и хората с увреждания” – каза Георги Гьоков. Според него трябва да се приеме закон за възрастните хора.

Депутатът посочи и друг метод за нормализирането на размера на пенсиите: „Трябва да направим всичко възможно да насърчим по-дългото оставане на пазара на труда. Залагаме на профилактиките и ранната диагностика, особено за групите заболявания, които водят до висока смъртност”. Гьоков смята, че увеличаването на пенсиите с 5% не решава проблемите на пенсионерите и трябва да се търсят трайни решения.

Народният представител Милко Недялков каза, че когато чуем инвалид, слагаме до него „грижа”. „Не мислим, че те могат да бъдат от полза за обществото и да изкарват сами средства за своето препитание. В тази посока трябва да им помогнем- да осъзнаят своите потребности, но и своите сили”, аргументира се той.

Събралите се на събитието граждани зададоха въпроси за разходването на средствата от Пенсионния фонд, състоянието на пенсионната система, ползата от допълнителното пенсионно осигуряване, трудностите при грижа за хората с увреждания. На тези въпроси отговаряха също зам.-председателят на ПГ на БСП за България Весела Лечева, народните представители, Валентина Найденова и Александър Паунов.