Живко Тодоров: Гражданите на Стара Загора са най-важни

Гражданите на Стара Загора са най-важни. Те имат права и задължения, и са данъкоплатци. Затова ние им дължим отчет за свършеното, за да знаят, за какво отиват парите им. Това каза пред старозагорската общественост кметът Живко Тодоров, по време на отчета си за 2018 г., в препълнената зала на хотел „Мериан Палас“, в сряда вечерта. Той подчерта, че всички старозагорци, които са гласували на изборите през 2015 г., са дали своето доверие за изпълнението на определена програма, възложили са да бъдат осъществени поставените задачи и трябва да бъдат информирани как това се случва.
На събитието присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, народни представители от Старозагорски регион, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, кметовете на Казанлък Галина Стоянова, на Гурково Иван Иванов, на Мъглиж Господин Господинов, на Павел баня Станимир Радевски, както и омбудсманът Надежда Чакърова, представители на държавните, културните и образователните институции в града, на спортните клубове и бизнеса, неправителствените организации и синдикатите, на болничните и социалните заведения, медиите, браншовите организации и др.
Кметът коментира в детайли изпълнението на приоритетите на общината през изминалата 2018 година – подобряване на образователната и културна инфраструктура, благоустрояване и инвестиции, култура и спорт.

Финанси
„Стремим се общината да не влиза в задължения и да изпълнява ангажиментите си с наличните ресурси. От 2012 г. не сме вдигали данъците, тогава променихме такса смет, която отново остана с най-ниски граници в сравнение с големите градове“, подчерта Живко Тодоров. Той обясни, че е споделил свое мнение относно данъка за МПС и замърсяването, което идва от определени автомобили. „Който замърсява повече въздуха и атмосферата, би трябвало да плаща и по-висок данък. Изповядвам мнението, че във всеки един данък трябва да има заложена философия, смисъл и дух“, каза кметът. И бе категоричен, че това е дебат, който трябва да се води в обществото по цивилизован начин, и че целта не е да се събират приходи в бюджета. „Вижда се, че правим повече неща без да се вдигат данъците, при положение, че минималната работна заплата се вдига всяка година. Оправяме се с по-голяма прозрачност, свалихме и цените на извършваните услуги. За сметоизвозване преди сме плащали 7,5 млн. лв. на година, а сега по 6,5 млн. лв., което са 8 млн. лева спестени за два управленски мандата. Намалихме сериозно и цените за асфалтиране на улици и за тротоари. При нас те са едни от най-ниските. Свалихме и цената за осветление с 30%, внедрихме и енергийната ефективност“, обясни Живко Тодоров.
Общината провежда консервативна финансова политика при стриктно спазване на бюджетната дисциплина. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ потвърди дългосрочния ѝ кредитен рейтинг „ВВВ-“ със стабилна перспектива.

Индустриална зона „Загоре“

„Една от опорните точки е, че в общината няма инвестиции и, че старозагорският бизнес изостава. Смея да твърдя, че ние имаме основание да се гордеем с него. Благодарение на старозагорския бизнес безработицата е рекордно ниска – едва 2,6%, като се запазва и нивото на раждаемостта. Въпреки това учредихме индустриална зона „Загоре“ в границите на града, с комуникации, инфраструктура – вода, ток и канализация, с удобен градски транспорт“, обясни кметът.
В момента е готов и ПУП на зоната. Акционер в нея, с вноска от 3,5 млн. лв., стана и държавата, в лицето на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД.
„Ще има ефект за града – по-висока заетост, ще се плащат данъци в бюджета на общината“, категоричен бе Живко Тодоров.
Според Стефан Шоселов, председател на Съвета на директорите на „Загоре“, към този момент има висок интерес към зоната. Той призова местния бизнес да бъде активен и да се възползва от изключително атрактивните 22-25 евро цена за кв м. „Благодаря за перфектната работа между общината и бизнеса.Всичко се осъществи в рамките само на една година – от раждането на идеята до изработването на ПУП, което е похвално“, подчерта Стефан Шоселов.

Строителство и инвестиции
„Част от инвестициите в града са от европейски фондове и благодарение на тази помощ много български градове бяха обновени, в това число и Стара Загора. За да изберем добрите и хубави проекти работихме в тясно сътрудничество с браншовите организации на архитектите, като се поучихме от стари грешки“, отбеляза градоначалникът.
Той подчерта, че „Аязмото“ е емблематичен за града обект, който е имал нужда да бъде обновен. Понесени са много критики по време на строителството, защото хората са чувствителни по отношение на него, но резултатът вече се вижда. Очакванията са голяма част от старозагорци да са удовлетворени и да се гордеят с направеното.
„Проектът за надлеза над бул. „Славянски“ силно разбуни духовете и е конфликтен, защото затворихме почти цялото движение в града за изпълнението му, което създаде много неудобства за гражданите. Мостът беше опасен,“ категоричен бе Живко Тодоров. И добави, че удобствата ще са много повече – четири платна за движение, нормални тротоари, велоалея, както и две кръгови кръстовища. Ще бъде изградена и допълнителна пътна лента за завиване надясно на кръстовището с бул. „Христо Ботев“, което ще облекчи трафика и ще се избегне получаването на тапи.
„При проекта за центъра и неговото забавяне има обективни и субективни причини. Строителството бе спряно за няколко месеца от Института по паметниците на културата, заради откритите гробове пред общината. ВиК приключиха преди седмица своята работа. Считам, че до края на годината ще завършим обекта“, увери кметът. Той бе категоричен, че ако до 20 декември изпълнителят не е готов ще трябва да плаща неустойки. „Харесвам този проект и той е за доброто на града. Старата затворена от двете страни улица не отиваше на Стара Загора. Хората тук заслужават хубав център с европейски облик“, сподели той.

До момента са сключени 75 договора с Българска банка за развитие за обновяване и саниране на жилищни сгради. 65 от тях са отчетени пред МРРБ, окончателно са приети и предадени на собствениците за експлоатация. Още 145 сгради в Стара Загора очакват финансиране по програмата, стана ясно от отчета.

Преди няколко седмици бе възложено продължението на новия парк „Артилерийски“, през който ще минава продължението на ул. „Хр. Ботев“. „Там трябваше да има жилищен комплекс. Ние не искахме това и взехме политическо решение да стане паркова територия. Изградихме северната част и убедихме премиера за останалите 40 дка, които трябваше да са застроени също със жилища“, подчерта градоначалникът. Той съобщи, че там ще бъдат построени храм, за което е разговаряно с митрополита, нов скейтпарк по европейски стандарт и много зелени площи, които искат старозагорци.

„Относно градския транспорт – много хора ни хулиха през 2012 г., когато прекратихме договорите с частните превозвачи. Сега резултатът е нови тролеи, автобуси и спирки, предстоят въвеждането на телематика, на камери и „умни“ светофари, припомни Тодоров. Важни транспортни артерии се ремонтират успешно, сред тях са бул. „Руски“, „Св. отец Паисий“, които са и с изцяло подновена ВиК инфраструктура.

Кметът се спря също и на проектите от образователната и културната инфраструктура, които са в процес на изпълнение, както и на онези, които ще започнат през следващата година. Завършена е сградата на Националната гимназия по ветеринарна медицина, реновират се ЕГ „Ромен Ролан“, СУ „Железник“, СУ „Иван Вазов“, ОУ „Веселин Ханчев“, детски градини „Звездица“ и „Звънче“, връща се към живот и къщата на Николай Лилиев, обзавежда се Музей „Литературна Стара Загора“, одобрен е идейният проект за Летния театър. „Амбициозно подхождаме и към зоопарка, който може да е пример за цяла България“, отбеляза Живко Тодоров. Той посочи, че над 100 000 души го посещават на година, а броят им ще скочи многократно след реализиране на подобренията. За „Самара 1“ има одобрен проект по ПУДООС. Догодина започва работа и по руския пазар, който предстои да бъде преобразен – модерен и закрит, а улицата до него ще бъде с четири платна.

По време на отчета кметът Живко Тодоров и всички присъстващи в залата аплодираха Мария Жекова, за дарението на имот за над 1 млн.лв. в центъра на града, което тя направи през миналата година. Според волята на дарителя, през 2019 г. общината ще изгради там Културен център за талантливи деца. Общината ще подкрепи и младите математици на Стара Загора, които носят медали от всички краища на света. „Разговаряли сме с Любомир Любенов и искаме да създадем център за таланти, където те ще имат всички условия за обучение“, съобщи кметът.

„Имаше обвинения, че за спорта правим прекалено много, но 2018 г. е годината на културата. И в единия, и в другия ресор се постигна изключително много и се надгражда постоянно. Поздравявам ръководителите на операта, на театрите и галерията за добрата работа“, каза Живко Тодоров.

В 25 села в общината са проведени ремонти на обща стойност 113 054 лв. На нов пенсионерски клуб се радват жителите на с. Казанка, ремонтирани са пенсионерския клуб и читалището в Загоре, ремонт на покрива и вътрешен ремонт е направен на пенсионерския клуб в с. Калитиново на стойност близо 50 000 лв. Над 30 000 лв. е стойността на ремонта на здравната служба в с. Преславен, отчете кметът.

Близо 290 000 лв. е стойността на извършения текущ ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Стара Загора. Благоустроени са улици в селата Богомилово и Маджерито, ремонтирана е тротоарна настилка в с.Хан Аспарухово за над 46 000 лв. С осигурените 700 000 лв. от Агенция Пътна инфраструктура е извършен ремонт на пътя от с. Старозагорски минерални бани до с. Пъстрово. С 1 млн. лв. е реконструиран пътят с.Борово – с. Михайлово.

По време на отчета Живко Тодоров призова всички старозагорци да ценят и пазят направеното. Заради непрекъснатите посегателства върху целостта на близо 80-те детски площадки и 8-те открити игрища за футбол и баскетбол, е създадена група към звено „Озеленяване и комунални дейности“, която следи за безопасността на местата за игра и необходимите ремонтно-възстановителни дейности. Това лято бяха ремонтирани 49 детски площадки, поразени от вандалски прояви, за което са изхарчени близо 52 хил. лв. Върви подмяна и на изпокъсаните оградни мрежи на 8-те игрища за футбол и баскетбол, създадени през последните няколко години.