Старозагорска гимназия представи на ученици фирми партньори в обучението

В европейската седмица на професионалните умения Професионалната гимназия по механотехника и транспорт “Н. Й. Вапцаров” в Стара Загора се включи в инициативата Дни на отворените врати и представи фирмите партньори в дуалното обучение на ученици от основните училища.
Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение в подкрепа на качествените умения и работните места чрез съчетаване на прояви, които се проведоха в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище.
Стара Загора за втори път участва в инициативата с Дни на отворените врати. Координатор е Регионалното управление на образованието (РУО) в партньорство с Община Стара Загора, областна администрация, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и другите регионални работодателски организации.
ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“ също се включи в инициативата, разказа директорът Стоян Колев. По думите му идеята е по-малките ученици, които ще кандидатстват тази година в гимназията, да се запознаят с предприятията, в които ще се обучават. Те са партньори в дуалното обучение в гимназията. Общо 18 ученици от IX ОУ “Веселин Ханчев” посетиха фирма “Хранинвест ХМК“ АД. Там те се запознаха с производството на фирмата и разгледаха цеховете. Двадесет и двама седмокласници от ОУ „Георги Райчев“ пък видяха как се лее чугун и как се правят отливки в старозагорския завод “Прогрес”. Във фирма ДЗУ, 28 ученици от IX ОУ “Веселин Ханчев” проследиха производствения процес и на място се запознаха с реалните действия на работниците.
Дните на отворените врати съдействат за преодоляване на негативната представа за производството и за създаване на позитивна нагласа към професионалното образование. Старозагорска област е пример за регионално партньорство и лидер в прилагане на дуалното обучение.
В момента е в ход процедурата по завяване на потребностите на фирмите за обучения по конкретни специалности, което ще определи държавния план-прием на ученици в професионалните гимназии за учебната 2019/2020 г.