В чирпанското село Могилово с подписка заради лош и опасен път, искат работеща община

Жителите на чирпанското село Могилово поканиха за среща народния представител от ГЕРБ Радостин Танев, за да му връчат подписка, с която търсят решение на един от основните си проблеми – ремонт на пътя, който води към населеното място. Подпис са положили близо 70 души, които живеят в селото и изпитват затруднения с ежедневните пътувания по 6-километровия път.
„Глас в пустиня са исканията ни до този момент. Канихме кмета на Чирпан, да дойде, да види в какво състояние е пътят от Винарово до тук. Да вземе отношение и да ни помогне. Няколко години пишем писма, но нищо – това са по-малко от 6 км. път, но за нас той е жизненоважен“, категорични са от селото. „Два автомобила не могат да се разминат спокойно, пукаме гуми, картери, опасно е, особено сега, когато е мокро и мъгливо, освен това видимостта е намалена заради непочистени клони. Улиците в селото също имат нужда от ремонт, но никой не ни чува. Идват само по избори и след това забравят за нас“, оплакаха се пред старозагорския депутат могиловци. Те допълниха, че заради състоянието на инфраструктурата много често влизат в конфликт с частни превозвачи, а общински транспорт има само 2 пъти в седмицата. „Като падне сняг и линейка не може да влезе в селото, а тук са предимно възрастни хора. Нетърпимо е!“, заявиха още могиловци по време на срещата.
„Пътят, за който искате подкрепа, е общински. Проведох разговори, след като ме потърсихте, с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, сподели с жителите на селото Радостин Танев. Според него пътищата в региона не са в добро състояние. Той припомни, че Община Чирпан е глобена, във връзка с некачествено изпълнение на европейски проекти, сред които и такива за рехабилитация и обновяване на пътна инфраструктура, за сума от над 9 млн. лева. „Това означава, че общината ще може да се възползва от финансиране, само ако върне тези пари към държавния орган. Т.е. няма вариант пътната отсечка да бъде ремонтира с европейско финансиране, категоричен бе Радостин Танев. Той пое ангажимент да се запознае подробно с поставените пред него казуси, както и да предаде подписката с искане за решаване на проблема на село Могилово, в ресорните министерства.
„Община Чирпан няма ресурс да се справи с този проблем“, подчерта общинският съветник и председател на ГЕРБ в Чирпан Христо Стефанов. Той отбеляза, че липсва каквато и да е визия за развитие в региона. „Два са вариантите – средства да дойдат по проект и да бъде обновена и подобрена пътната връзка между селата Винарово и Могилово, което е невъзможно преди новия програмен период и изчистване на задълженията към ДФ „Земеделие“ . Другият е да дойде помощ от държавата, но това е опция когато има диалог и екипна работа, а при това управление на общината липсва всякакво желание за такива“, категоричен бе Христо Стефанов. Той заяви, че в рамките на 6 години в общината няма нито един изработен проект, а както вървят нещата, до края на 2020 година няма и да има. „При работещ общински екип проблемът с пътя не би бил толкова труден за разрешаване, но в настоящата ситуация е почти невъзможно това да стане“, посочи общинският председател на ГЕРБ в Чирпан.
Според жителите на Могилово, за да вървят нещата в общината, тя се нуждае от кмет, който да знае как и какво да прави, да работи в интерес на жителите, на хората, които са му гласували доверие. „В нашата община явно не е така“, категорично заявиха хората. „Кметицата в нашето село е с вързани ръце, защото в община Чирпан не се работи“, казаха още те.
За още един проблемен участък от път в Могилово сигнализираха жителите – има пропадане на уличното платно и по пътя към местния язовир. Хората търсят подкрепа и за подобряване на комуникацията с фирмите за дървесина, които не винаги спазват предварителните си маршрути за преминаване през населеното място и създават допълнителен дискомфорт на живущите, рушат земеделски пътища и замърсяват.
Радостин Танев отбеляза и друг факт, община Чирпан няма нито една сграда, която да е санирана по Националната програма за енергийна ефективност, нещо с което се гордеят стотици български общини и хиляди семейства подобриха вида на жилищата си.
На срещата с над 40 души, в местния пенсионерски клуб, присъстваха още и кметският наместник в селото Иванка Гешова, както и представител на най-големия инвеститор в региона, вложил десетки милиони лева в изграждането и налагането на региона като спа и винена дестинация. От страна на частната фирма споделиха, че помагат с каквото могат, за да правят селото уютно и приветливо, но смятат, че лошата инфраструктура им реализира финансови загуби.
Копия от подписката на могиловци бяха връчени освен на народния представител Радостин Танев, така и на общинските съветници от Чирпан.