Живко Тодоров: Следващата година ще заложим на нови проекти

„Изминалата 2018 година бе трудна, но успешна за общината. Придвижихме важни и тежки проекти, те вървят добре. Успяхме да пуснем и перспективата за следващата година“, каза днес кметът Живко Тодоров на последната си за тази година среща с журналисти. На нея присъстваха още Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, зам.-кметовете Красимира Чахова и Янчо Калоянов, както и секретарят на Общината Делян Иванов.
Живко Тодоров сподели, че най-важните проекти, които ще се реализират догодина са за инфраструктурата в кв. „Самара 1“ на стойност 5.2 млн. лв., разширението на новия парк „Артилерийски“ за 5 млн. лв., от които 1.5 млн. общински средства и 3.5 млн. лв. държавни. Ще се реализира проектът за обновяване на Руския пазар, за Летния театър, търси се финансиране за Станционната градина. Предстои и обновяването на зоопарка и превръщането му в модерна европейска атракция. Кметът съобщи, че в зоопарка вече живее бял тигър, единствен в България, взет безплатно от друг зоокът, който е голяма атракция за децата.
Приоритет ще бъде и откриването на Дом „Литературна Стара Загора“. Общината ще започне процедура за обявяване къщата на Веселин Ханчев за паметник на културата от местно значение, ще бъде направен оглед и на всички стари къщи в Стара Загора, които биха могли да бъдат защитени.
По препоръка на Камарата на архитектите, на мястото на Стария съвет ще има малка обществена сграда за административни нужди, информира още Живко Тодоров. Архитектите не са се съгласили да има гол площад там и от Общината са се съобразили с тяхното мнение. Сградата на Първо основно училище пак ще се използва с образователна цел.
Около 100 млн. лв. ще е рамката на общинския бюджет за 2019 г., основен акцент в него е инфраструктурата. Няма да се вдигат местните данъци и такси, ще бъде променен само данъкът за автомобил заради новото законодателство, но са предвидени най-ниските стойности.
През изминалата година Общинският съвет в Стара Загора е провел 11 заседания, на които са взети 708 важни решения, съобщи председателят Тоньо Брайков. По думите му работата на местните старейшини е добра, а комуникацията с другите институции перфектна. В Административния съд са заведени 78 дела срещу решения на Общинския съвет, от които 45 са прекратени.