Традиционен ритуал за Бабинден извършиха в болница „Тракия“

Ритуалът „Измиване на ръцете на акушера“ тази година беше извършен за 10-ти пореден път. Този път ръцете на завеждащата АГ-отделение, д-р Калина Пиперкова, изми 34-годишната Лилия Попова от Казанлък, която вчера роди второто си дете отново в Болница „Тракия“. То се казва Ивайла, първото и дете също е момиче. И двете раждания на Лилия са по нормален път – кауза подкрепяна от лекарите на Болница „Тракия“.
Д-р Пиперкова и д-р Жанета Узунова, началник Неонатологично отделение, получиха много специални подаръци от внучките Дея и Мария на семейство Лена и Дечко Колеви – собственици на Болница „Тракия“ – отпечатъци от ръцете на децата в знак на благодарност за грижите на лекарите.
Своите поздрави към акушер-гинеколозите поднесоха началникът на РЗОК-Стара Загора д-р Жулиета Здравкова, от Община Стара Загора д-р Антония Тодорова и от РЗИ – д-р Таня Перчемлиева. Празнуващите бяха поздравени от малките възпитаници на детската балетна школа на Снежана Дескова, много от които също са подени тук.
На празника беше доайенът на акушер-гинеколозите в Стара Загора д-р Атам Саркисян, както и една от най-дългогодишните акушерки в Града на липите и колега от Болница „Тракия“ – Мария Терзиева.
Общо 523 бебета се родиха под грижите на акушер-гинеколозите в Болница „Тракия“ през изтеклата 2018 г. 7 двойки от тях са близнаци. Резултатът е със 16 бебета повече, в сравнение с предходната 2017 г., когато родените деца в отделението са били 507. Родените през 2018 г. момчета в Болница „Тракия“ са 281, а момичетата са 242. Така момчетата са с 39 повече от момичетата, проплакали в Родилно отделение на здравното заведение. Така е било и през 2017 г., когато момчетата са били с 35 повече от момичетата.
През миналата година ражданията с цезарово сечение са били с 1/3 повече от ражданията по естествен път – 314 срещу 202, въпреки подкрепата на акушер-гинеколозите за нормално раждане, съобщи началникът на АГ-отделение д-р Калина Пиперкова.
От началото на новата 2019 година до днес – 21 януари, Бабинден, в отделението са се родили 35 бебета. От откриването на отделението в Болница „Тракия“ (тогава „Св.Иван Рилски“) на 8 март 2009 г. до днес са се родили общо 4779 деца.
За 11-те години от откриването на Болница „Тракия“ АГ-отделението се утвърди и като един от предпочитаните центрове по гинекологична хирургия, в която се извършват предимно безкръвни лапароскопски операции. Под ръководството на д-р Пиперкова в отделението работят редица утвърдени АГ-специалисти – д-р Стефан Бузалов д.м., д-р Пламен Янев, д-р Иван Иванов, д-р Таня Начева, д-р Виолета Иванова, д-р Татяна Гидикова, главната акушерка Жана Маринова, младите попълнения – акушер-гинекологът Ясен Трифонов и специализантът Божидар Василев, както и много други опитни акушери и помощен персонал. Честит празник и на техните колеги от Неонатологично отделение – началникът отделение д-р Жанета Узунова, д-р Мила Кантарджиева, д-р Христина Стоянова, д-р Сияна Дойчева, д-р Петя Елкина и старшата медицинска сестра Тинка Георгиева, както и на техните колеги. Всички те бяха поздравени от малките балерини от детската балетна школа Снежана Дескова.
Честит празник!