71-годишен ултрамаратонец гони нов рекорд в 6 дневно бягане

Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев ще бъде единственият български представител в 6-дневно бягане за световната купа, което започва утре и ще продължи до 15 май в Балатонфюред, в непосредствена близост до езeрото Балатон, Унгария. Ради вече е участвал в това бягане и има 2 световни рекорда във възрастовата група М65 (65 – 69) на 6-дневно бягане. През 2017 взе участие в 48-часово бягане на същото трасе и зае почетното 3-то място при мъжете.

Целта на участието на Ради през тази година е световен рекорд във възрастовата група М70 (70 – 74). Към настоящия момент рекордът в групата от 653,600 км. е поставен през 1992 г. и повече от 26 години не е подобрен. Той принадлежи на легендарния австралийски ултрамаратонец Клиф Янг (Йънг), чието име нашумява през 1983 год., когато 61-годишен Клиф пробягва 864 км., от Сидни до Мелбърн, за 5 дни, 15 часа и 4 мин., финишира първи и подобрява световния рекорд с над 9 часа. Клиф Янг е национален герой на Австралия, който заедно с най-великия ултрамаратонец на всички времена Янис Курос, има свое място в Алеята на славата.

И в 9-тото издание на бягането в Балатонфюред ще вземат участие едни от най-силните ултрамаратонци в света, ще мерят сили представители на водещи страни в ултрамаратона от 5–те континента на земното кълбо – САЩ, Англия, Франция, Япония. През последните години това е най-силното състезание по бягане на свръхдълги разстояния, с голям брой световни рекорди, единственото 6-дневно бягане със сребърен етикет. 6 дни е най-дългото бягане по време, за което се регистрират световни рекорди от Международната Асоциация по ултрамаратон (IAU).