Социалистите отиват в Европарламента с конкретен пакет предложения за големите горивни инсталации и бъдещето на комплекса „Марица изток“

Според социалистите e нужна национална коалиция за комплекса и все още има възможни действия, които биха могли да гарантират стабилността на въглищната енергетика, въпреки наложените от ЕС нови еко-изисквания пред големите горивни инсталации. Какво може да бъде направено в мандата на бъдещия Европейски парламент те очертаха на среща в Раднево и Гълъбово.
Старозагорският представител в листата за евродепутати на социалистите Иван Кръстев очерта конкретните посоки:
– да се настоява за промяна на сега действащите директиви за вредни емисии и отстъпки по отношение на съществуващите горивни инсталации, като ТЕЦ 2.
– в момента съществува само експериментална технология, която би позволила нулеви емисии от вредни вещества като въглероден диоксид. Може да бъде искано отлагане за съответния период, в който тази технология да бъде тествана и приета.
– да се настоява и за създаването на нарочен фонд в рамките на ЕС на принципа на солидарността, който да финансира инвестициите в такива пречистващи инсталации.
Според Деница Златева от евролистата на социалистите, която беше Вицепремиер с ресор европейски въпроси в последния служебен кабинет, а преди това в периода 2008-2009 г. и началник на кабинета министър-председателя по въпросите на еврофондовете Миглена Плугчиева, българската страна е изпуснала златен шанс да постави темата за енергетиката по време на българското председателство на Съвета на ЕС.
„Когато говорим за това как като българи защитаваме националния си интерес в Брюксел трябва да сме наясно, че колкото са важни и евродепутатите, толкова важна е и позицията на българското правителството. Сега няма диалог и ние не знаем с какви позиции отиват българските министри в Брюксел“, заяви Златева.
Според нея явна e нуждата от промяна на модела, по който България се държи в рамките на Европейския съюз и тя ще стане факт след избори – европейски, но и парламентарни.
„В края на всяка година ЕК публикува законодателните си предложения – важно е в сектора енергетика българското правителство, евродепутати, национални депутати, синдикати и работодатели веднага след това да седнем на една маса и да защитаваме една национална позиция“ – заяви Деница Златева.
На срещи в Раднево и Гълъбово освен Кръстев участваха и Златева, кандидати за евродепутати от листата на „БСП за България“ и Драгомир Стойнев – Министър на икономиката и енергетиката (2013-2014 г.), Заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“, Таско Ерменков – Заместник-председател на Комисията по енергетика в 44 НС, Иван Айолов, Заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Енергетика“ (2013-2014 г.)
На спойката между националната и европейската политика, както и между отделните политически сили, акцентира и Драгомир Стойнев. Според него тя ще гарантира заявяване и отстояване на национален интерес в сектора Енергетика. „Проблемът с българската енергетика е много сериозен и той е свързан първо с липсата на стратегия за развитие. Никой от правителството не може да даде отговор как ще се развива въгледобива в следващите 10 години, какво ще се случи с ТЕЦ „Марица-изток 2“, заяви Драгомир Стойнев.

Снимка: Евровот БСП Стара Загора