Министър Петкова в Раднево: Имаме сигурност за доставка на природен газ

Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна – това каза днес в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й са предприети всички мерки и в страната ни не се очаква липса.

,,България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма. Както знаете, в нашата енергийна стратегия още в края на миналата година, ние включихме два много важни проекта, свързани именно със сигурността на доставките, с диверсификацията на маршрутите, източниците за доставка на природен газ – това е разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турска до българо-сръбска граница и изграждането и участието ма България в терминала за втечнен природен газ на Александрополис. Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем, свързан с доставките на природен газ“, категорична бе каза министър Петкова. Тя взе участие в церемонията по предаване за експлоатация на два нови многокофови роторни багера в „Мини Марица-изток“ .
Проектирането и изработката им е на стойност близо 26 млн. евро и е финансирано със средства от Международен фонд „Козлодуй“ и със собствени средства на дружеството. Въвеждането в експлоатация на два нови роторни багера едновременно се случва за първи път в историята на дружеството.
Единият от багерите тръгна от монтажната площадка и ще стигне на собствен ход до рудник „Трояново-север“, където ще бъде въведен в експлоатация, след провеждане на функционални тестове, доказване на производителността на съоръженията и 72-часови проби.