Пътна карта на детското щастие

Нова инициатива, наречена “Пътна карта на детското щастие”, обявиха дамите от ВОЛЯ. Тя ще съдържа серия от мерки и съвременни политики за подобряване на образованието, здравеопазването и сигурността на българските деца.

От началото на 2020 ВОЛЯ ще организира работни срещи в няколко града в страната с учители, родители, институции, НПО и други.
„Пътна карта на детското щастие“ ще бъде написана от обществото, а не от чиновници в някой кабинет. Това е дългосрочен и сериозен проект, който със сигурност няма да е лек, но е от значение за националното ни съществуване. „Пътна карта на детското щастие“ ще бъде основна мисия за нас, жените от ВОЛЯ, защото това не е политическа, а национална кауза. Надяваме се и премиерът да я припознае, за да може да наложи контрол върху изпълнението й. Надяваме се на подкрепа от всички политически партии, защото децата са смисълът и бъдещето ни. Вярваме че ще спрат да ги използват за политически цели, а наистина, всички заедно ще се погрижим за тяхното пълноценно и безопасно развитие“, заяви Кръстина Таскова, зам.-председател на ПГ на „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Тя припомни, че демографската криза катастрофално се задълбочава, неграмотността сред младите – също, децата все повече боледуват. „Всичко това ни притеснява и смятаме, че е необходима модерна и целенасочена политика в името на децата“, допълни Таскова.
„ВОЛЯ настоява за пълна ревизия на учебните планове и на учебните помагала – как точно се одобряват, по какви критерии, кой носи отговорността за неадекватното им съдържание. Искаме да разберем защо има по шест учебника по всеки един предмет от първи до дванадесети клас и защо децата в различните училища учат по различни програми. Докога образователната ни система ще бъде на принципа проба-грешка? Както се вижда и от поредните резултати на PISA, неграмотността сред децата става все по-фрапантна. Каква е причината за това? Например – пренатовареността на учениците и остарялата и консервативнаобразователна програма?“, заяви народната представителка от ВОЛЯ Елена Пешева. Тя допълни, че в картата на детското щастие ще има законодателни инициативи от това с какво се хранят малчуганите в детските заведения, до безплатното здравеопазване. „ВОЛЯ е единствената последователна партия в 44-ото НС и продължаваме да настояваме за безплатно детско здравеопазване до 18-годишна възраст, включително и за безплатни лекарства. Сигурни сме, че средства има. Въпрос на приоритети“, допълни още Кръстина Таскова. „От години наблюдаваме следния парадокс – учителите обвиняват за лошото възпитание родителите, а родителите обвиняват учителите. Време е всички заедно да си подадем ръка и да погледнем стратегически върху проблемите и начините за тяхното разрешаване в името на щастието на децата“, заяви Боряна Георгиева. Тя припомни как народните представителки от ВОЛЯ бяха първите в 44-ото НС, които първи повдигнаха темата за детската агресия и как тя продължава да бъде приоритетна и жизненоважна.
Да се ограничи продажбата на енергийни напитки на лица под 18 годишна възраст в близост до училищата. Тази законодателна инициатива на ВОЛЯ обяви депутатката Полина Христова- Цанкова. „Целта е да се защити здравето на нашите деца като диабет и високо кръвно, да се ограничи агресията“, разясни Цанкова. Тя цитира тревожни резултати от национално изследване на здравето от 2014 г. които показват, че 49% от учениците между 14 и 18 годишна възраст консумират енергийни напитки всеки ден.