Министър Деница Сачева: В Стара Загора социалните услуги са на високо ниво

„Нашата цел е да покажем на повече хора какво представлява социалната услуга и защо новият Закон за социалните услуги трябва да бъде приет. Той е за подкрепа на семействата, а не за отдалечаване от тях“, каза днес в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя и заместниците й Зорница Русенова, и Лазар Лазаров посетиха Дневния център за деца и младежи с увреждания в кв. “Три чучура юг”. Те разгледаха залите, в които се занимават деца и младежи от 3 до 35 години. Социалният министър разговаря с четиригодишната Тамара, похвали децата за хубавите им рисунки, разгледа сензорната зала, една от най-модерните в България, разговаря и с родители. Директорката на центъра Гергана Тодорова сподели, че тук се доставя социална услуга на 70 деца и винаги е пълно. За шест деца идват външни учители, а някои ходят в нормални училища и след това идват в центъра. „Това е много необходима и много търсена услуга, работим постоянно на пълен капацитет“, добави Тодорова.
„ Общо 38 са социалните услуги в Стара Загора, предстои разкриването на още 6. В следващия програмен период предвиждаме обновяване на т. нар. Дом на инвалида, както и на дома в село Лясково“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора.
Министър Сачева посочи, че Дневният център в Стара Загора показва мултидисциплинарен подход, тук има и образователна услуга, което е и една от новостите в Закона за социалните услуги. Тя подчерта, че проблем остават кадрите, не само социални работници, но и медицински сестри, и специалисти по здравни грижи. Общо 1356 са социалните услуги в страната, за които са отделени т. г. 294 млн. лв. Предстои разработването на Национална карта за социалните услуги, която ще се базира на потребностите на общинско и областно ниво.
Министър Сачева гостува и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, и сподели, че социалните услуги, които се предоставят в Стара Загора, са на много високо ниво.
Тя се включи и в публичната дискусия за Закона за социалните услуги, която се проведе в общинската зала „П.Р. Славейков“. На нея присъстваха областният управител Гергана Микова, заместничката й Петя Чакърова, представители на различни социални услуги от общината, областта и страната.
„Избрахме Стара Загора за първи домакин на дискусиите по новия Закон за социалните услуги, защото това е един от областните градове, в който можем да видим цялото разнообразие от социални услуги“, обясни зам.-министър Зорница Русенова. По думите й това е първият специализиран закон, който урежда всички въпроси от значение за сектора на социалните услуги. Тя разясни и новите моменти в закона – социалните услуги вече ще се предоставят от общини и частни лицензирани доставчици. За пръв път се предлага споразумение между общини за съвместна дейност, както и възможност за смесено финансиране – държавно и общинско. Въвеждат се и критерии за професионалистите работещи в сферата, както и интегрирани услуги.
Антония Петкова, майка на дете с увреждане подкрепи закона и поиска да знае кога ще започне работата по поднормативните документи. Представители на различни социални услуги поставиха въпроси свързани с липсата на социални работници, с трудната координация между институциите и др.