Трифон Зарезан в Раднево

По инициатива на Д-р Теньо Тенев – Кмет на Община Раднево, за четвърта поредна година стотици почитатели на хубавото вино и българските традиции, се събраха на площад “Коста Рашев” за да отбележат подобаващо деня на “Св. Трифон Зарезан”.

Празникът започна с дефиле на Кукерска група с. Стара река, Община Тунджа, Цар Трифон и ФТА “Гергьовден”, а веднага след това се извърши традиционното зарязване на лозите от стопанина на нашата община, а именно Д-р Теньо Тенев – Кмет на Община Раднево. “Искам да пожелая най-вече здраве, за да можете да отглеждате лозята, да произвеждате хубаво вино и да му се наслаждавате. Нека е на берекет! Честит празник!” – пожела Кметът.

След кръшното българско хоро, стартираха и конкурсите за най-добро червено вино, най-добър кулинар на сладко тестени изделия, най-добър кулинар на солено тестени изделия и най-красиво аранжирана маса-тематично съобразена с празника. Участниците в конкурсната програма, бяха оценени от комисии, които наградиха отлично представилите се състезатели.

Гости на мероприятието бяха ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД, кметове и кметски наместници на територията на Община Раднево, общински съветници и общественици.

Участие в празничната програма взеха самодейци от ОбЦК „Н. Воденичаров“, читалища и пенсионерски клубове в Община Раднево. Инициативата на Д-р Теньо Тенев – Кмет на Община Раднево, за четвърта поредна година обединява всички жители и гости на града, около идеята да бъдем пазители на тадициите, за да опазим българското.