В Стара Загора функционира КГБ – Клубът на готините баби

В старозагорското читалище „Георги Бакалов” модерни баби дадоха живот на една изцяло нова инициатива, създавайки КГБ или „Клуб на готините баби”. В него членуват жени, които имат отношение към културата. Създаден официално в края на миналата 2019 години, днес той събира съвременни баби, които казват за себе си, че са жени в апогея си. Достигнали една авторитетна възраст, в която знаят и могат. „Ние сме баби, които сме едновременно родители, приятели и помощници на нашите внуци”, разказва създателката на Клуба и председател на читалище „Георги Бакалов” Таня Михаилова. Мотото на КГБ е – „Бабата е вълшебница, която трябва да присъства в детството на всяко дете”.
С усмивка тя допълва,че идеята за създаване на старозагорското КГБ се зародила в главата ѝ много отдавна като искала да събере съмишленички, които четат, които имат отношение към книгата, литературата, театъра и киното. В последствие името дошло спонтанно – КГБ или „Клуб на готините баби“, което винаги ще носи усмивки и повод за шега. „Бабите са цяла институция, която е облечена в много и разнородни дейности -ние сме домакини, ние сме и жени, които имат отношение към всичко, което се случва в живота ни. Ние сме съвременни баби и сме хора, които до дълбока старост, докато сме живи – ще бъдем в помощ“, казва Михаилова.
Дамите имат своя програма по интереси и се занимават с разнородни теми. Останали впечатлени от посещението си в новия дом на музей „Литературна Стара Загора“. „Когато се съберем ние си четем откъси от любими книги и размишляваме върху тях”, обяснява и друга баба, член на КГБ – Мария Михаилова. Тя е категорична, че „няма по-добра психотерапия от чисто женската компания, защото няма тема табу”. Именно по тази причина всички вече са и приятелки.
Готините баби отправиха и пожелания към всички старозагорки по повод 8-и март – да се радват на здраве и добро настроение и в делник, и в празник, както и да милеят за града си.