Публично да бъде оповестявано как гласува всеки един общински съветник

Публично да бъде оповестявано как гласува всеки един общински съветник – това предложение отправя Искра Михайлова от ,,Възраждане”. То ще бъде гласувано на предстоящата сесия на 30 април. Мотивите на Михайлова са, че
Решенията, които се вземат при гласуване в Общинския съвет, са изключително важни и касаят не само общественото, икономическото и политическото развитие на Община Стара Загора, но и имат последици върху живота на всички граждани в общината. ,,Тъй като към настоящия момент гласуванията в съвета не се публикуват в публично достъпните протоколи на сайта на Община Стара Загора индивидуално за всяко гласуване, а е изключително важно да се знае кой съветник как е гласувал за всяко отделно гласуване, и в съзвучие с утвърдената парламентарна практика, както и с практиката в общинските съвети на други големи областни градове на България предлагам променя, която ще спомагне за прозрачността на работата на Общински съвет Стара Загора”. – се казва в предложението на Искра Михайлова.
Целта му е да се осигури възможност за представяне в пълнота на информацията и прозрачността на решенията на Общински съвет, а именно да бъде достъпно поименното гласуване на общинските съветници.
Като се вземе под внимание структурата в настоящия правилник, намирам за подходящо в текста на чл. 64 от правилника да се създаде ал. 4 с текст:
(4) „Гласуванията на всеки един общински съветник, по точките от дневния ред на заседанията на Общински съвет, се довеждат до знанието на населението чрез интернет, като се публикуват на web – страницата на община Стара Загора”. – предлага общинската съветничка от ПП Възраждане.
Предвид вече изградената секция на общинския интернет портал касаещ Общински съвет Стара Загора, даваща информация за дейността на Общински Съвет Стара Загора, финансови и други средства няма да бъдат необходими за прилагането на новата уредба.
Очакваните резултати от прилагането на промените в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, е осигуряване на улеснен достъп на гражданите от
старозагорски избирателен район до работата на общинските съветници, проследявайки решенията, които всеки един от тях прави по време на мандата му.