Изграждане на слънцезащитно съоръжение пред емблематична за Стара Загора сграда

Изграждане на слънцезащитно съоръжение пред емблематична за Стара Загора сграда предизвика недоволството на местните жители. Според тях строежа загрозява, както сградата, която е паметник на културата така и централния градски парк.

Сградата на бившите хали в Стара Загора и днес е един от символите на града, вписана като паметник на културата с местно значение през 1989 година. Там се намира Художествената галерия, а част от нея кафе-сладкарница с площ 320 кв. м, бе отдадена под наем за срок от 7 години. Новите наематели започнаха ремонт, а само преди дни появата на големи метални съоръжения, притесниха старозагорци, според които се нарушава парковата среда.

Виктория Грозева – гл.архитект на Община Стара Загора
“Проектът мина през задължително съгласуване през Министерството на културата, Националния институт за културно историческо наследство, като касае вътрешното пространство на старото заведение, както и промяна във външната градина. Винаги е имало там кътове за сядане – по различен начин оформяни. Новият наемател естествено предприема промени по дизайна и обзавеждането, както и засенчването на тази територия, тъй като е южна тераса”.
Според архитект Грозева, металната конструкция предвидена за сенник по никакъв начин няма да наруши парковата среда и архитектурните пластове:

“По желание на граждани ще се намали малко тази площ, която се засенчва, за да може да се открие надписа на Художествената галерия и входа, който е към втория етаж на галерията, така че с някаква част ще бъде намалена металната конструкция. Начина на закрепване е специално избран да не нарушава архитектурните пластове, знаете че това е и в археологията на Стара Загора. Пак напомням, че е съгласувано и с Министерството на културата и от към тази страна, че все пак сме върху Августа Траяна, нашия археологически резерват, така че с монтажни елементи, които да бе увреждат пластовете и в същото време са доста по олекотени като конструкция”.

В проекта инвеститорът е декларирал богато озекенявабе в района

“Предвидените проекти са също в по богато озеленяване и зацветяване на територията, както показаните мерни изображения от проектанския колектив” – споделя Виктория Грозева.

Новият наемател е декларирал, че ще се съобрази с мнението на гражданите, а Общината е категорична, че ще упражнява стриктен контрол върху ремонта.