Жена с изгубено зрение ще чете книги и ще гледа телевизия с революционни очила

Жена с една хилядна зрение зачете учебник по офталмология благодарение на двама млади лекари, техни съмишленици и чифт иновативни електронни очила. За първи път от 12 години насам тя чете, гледа видеа в интернет и има възможност за по-независим начин на живот
За милиони хора по света, които официално са в статистиката за незрящи, ориентирането и придвижването са ежедневни предизвикателства. Помощта, която им оказват придружители, бастуни и кучета водачи, не би могла да имитира по никакъв начин действителното зрение, което някога са изгубили. Но електронните очила eSight са истинско откритие за съвременната офталмология, което променя животи на пациенти с изключително ниско зрение. Тези електронни очила заснемат видео с висока разделителна способност и използват алгоритми за увеличение и контраст, за да проектират образ върху ретината, посредством комбинация от LED дисплеи и призми, което от своя страна, подобрява значително зрителната острота на пациента. Това позволява на пациентите да участват в редица активности, за които дори и не са си и мечтали. Благодарение на технологията, те биха могли да четат, рисуват, да гледат любим филм или просто да виждат ясно заобикалящата ги действителност, без особено усилие. Създадена да дава зрение и променя животи, тази значима иновация е разработена и клинично утвърдена в най-голямата лаборатория в света, посветена на борбата със загубата на зрение чрез преносими технологии.
Благодарение на двама млади лекари, единият посветен на грижата за очното здраве на своите пациенти, а другият – негов колега, собственик на българска компания за разпространение на иновативни технологии в офталмологията, млада българка ще бъде първата пациентка в страната ни, притежател на електронните очила.
„Като лекар, посветен на офталмологията и грижата за очното здраве, съм бил свидетел на редица случаи, в които хора губят зрението си необратимо и на последствията от това травматично преживяване. Като човек с поглед към иновациите в офталмологията съм удивен от възможностите, които тези очила дават на пациенти с изключително ниско зрение. Такъв е случаят и с настоящата ни 43 годишна пациентка, която от 8 години посещава клиниката, в която работя” – коментира д-р Денислав Трошев.
На двадесет годишна възраст Кремена е диагностицирана с болест на Щаргард или така наречената макулна дегенерация при млади хора. Тя представлява наследствена двуочна дегенерация на макулата, чиито симптоми са свързани с:
— слабо централно зрение – при Кремена то е напълно изгубено;
— нарушена острота на зрението (намален визус) – Кремена едва различава светлина от -тъмнина и има 0,001 зрение;
— трудно различаване детайлите на обектите в зрителното поле;
— загуба на цветно зрение (цветна слепота);

… споделя д-р Галина Атанасова, лекуващ лекар на Кремена.
„При първоначалните тестове с очилата Кремена за първи път от 12 години насам зачете текст (от един учебник по офталмология – просто това имахме под ръка). Имаше възможност да гледа видео от в youtube, при положение, че тя самата сподели, че вкъщи разполагат с голям телевизор, от който тя не може дори да различи образи. Това са най-добрите категорични резултати, които сме постигнали досега с български пациент.” – разказа д-р Борис Коцев, собственик на българска компания за разпространение на иновативни технологии в офталмологията.
Вдъхновени от максимата на създателите на електронните очила eSight – „защото всеки има право на зрение”, двамата млади лекари предоставят възможността на Кремена да бъде първата българска пациентка, притежател на електронните очила, с увереността, че това изобретение на съвременната офталмология ще донесе само радост и позитивна промяна в живота й.