Сигнали ,,Инспекция по труда”

Неизплащане на трудови възнаграждения са сред най-честите сигнали подавани в Инспекцията по труда в Стара Загора, по време на извънредното положение. В много от случаите проверките са били затруднени от обстоятелството, че обектите са затворени.

През последния месец трудовите инспектори са успели да съдействат и да предприемат необходимите административни мерки за изплащането на забавени заплати и са съдействали, когато няма издадени документи, необходими на работника след прекратяване на договора му. Ако се касае за майка на дете до 3-годишна възраст или лице, което страда от определено заболяване, прекратяването на трудовите правоотношения става само чрез разрешение на Инспекцията по труда. По време на извънредното положение не са издадени такива разрешения.

Разгледани са и голям брой сигнали, подадени от МВР, във връзка с декларациите, събирани на КПП с оглед установяване дали декралиралите заетост пътуват, за да работят при определени работодатели. Значителна част се оказали, че са декларирали трудова заетост на определени места, но няма данни да са работили там.