Oбластният управител Гергана Микова поднесe венци пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Аязмото

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов поднесоха венци пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Аязмото.
Да почетат паметта на героите, дали живота си за свободата на България, пред двата монумента сведоха глави и зам.-председателят на НС Емил Христов, народният представител Радостин Танев, зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, началникът на отдел „Култура“ в Общината Диана Атанасова, граждани.
Тази година, заради мерките срещу коронавируса, традиционният общоградски ритуал на Аязмото, който събира стотици старозагорци на това място, не се състоя.
Въпреки това паметниците на двамата герои бяха окичени с венци и цветя в знак на признателност към тяхната саможертва.
За първи път Денят на Ботев и падналите за свободата на България се отбелязва на 2 юни във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта на Ботев се почита от останали живи негови четници.
На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Оттогава и до днес всяка година на тази дата в 12 ч. воят на сирените приканва гражданите да отдадат почит на загиналите за Родината.