Ефективно наказание и глоба за млад мъж, извършил кражба и държал високорисково наркотично вещество

Едно общо наказание от четири месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим, както и „глоба“ в размер на 200 лева, получи 35-годишния Д. И. от гр. Стара Загора, след като Районен съд – Стара Загора приложи законовата разпоредба и одобри споразумението, сключено между обвиняемия, Районна прокуратура – Стара Загора и защитника му.

Обвиняемият се призна за виновен в това, че в периода от неустановена дата през м.декември 2019 г. до 10.03.2020 г. в гр.Стара Загора отнел различно количество и видове мебелни аксесоари, на обща стойност 438,34 лева, от владението на материално отговорно лице – собственик на дружеството, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Наложеното наказание за това престъпление е четири месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим.

Той се призна за виновен и в това, че на 11.03.2020 г. в гр.Стара Загора, без надлежно разрешително, държал високорисково наркотично вещество – коноп (марихуана, канабис), като извършеното представлява маловажен случай. Определеното му наказание за това деяние е „глоба“ в размер на 200 лева.
По силата на одобреното споразумение от наказанието за изтърпяване ще бъде приспаднато времето, през което Д. И. е бил с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Мъжът работел в база на търговското дружество в гр.Стара Загора, от където откраднал вещите. При извършено претърсване в дома на обвиняемия са намерени част от мебелните аксесоари, както и наркотичното вещество.
Обвиняемият Д. И. ще търпи отделено и десет месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим, тъй като е извършил настоящите деяния в изпитателния срок по предходно осъждане.

Одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.