Приеми ме!

20 са приемните семейства в Стара Загора. Те са подали ръка на най-малките, които се нуждаят от дом и семейство.

Приемната грижа е социална услуга, която предоставя възможност на деца в риск да живеят в семейна среда. Приемните родители приемат детето като член на семейството, но без да го осиновяват. Настаняването и отглеждането на дете в приемно семейство има за цел да гарантира основното право детето да расте и да се развива в семейна среда.

В област Стара Загора са сформирани две групи от кандидати за приемни родители. През миналата година в Община Стара Загора е подадено 1 /едно/ заявление от кандидат-приемни родители. Посоченият профил е за отглеждане на дете на възраст 0-3 години, без ментални и физически увреждания.
През годината, вписани в Регистъра на утвърдените приемни семейства, воден в Регионална дирекция за социално подпомагане – Стара Загора са 2 /две/ семейства от община Стара Загора, с профили както следва: професионално приемно семейство за отглеждане на дете от 2 до 6 години, включително с леки здравословни проблеми и професионално приемно семейство за отглеждане на дете от 0 до 5 години, също може и с леки здравословни проблеми.

В началото на 2019 г. Комисията по приемна грижа към РДСП – Стара Загора одобри промяна в профилите на 4 /четири/ утвърдени професионални приемни семейства, които са предоставяли дългосрочна приемна грижа. Семействата са подходящи и за спешно настаняване на деца. В тях вече има настанени деца.

През календарната година 1 /едно/ утвърдено професионално приемно семейство има подадени 2 /две/ заявления до Кмета на Община Стара Загора – за промяна и за разширяване на профил, които заедно с изготвените положителни становища от водещият социален работник на семейството от ОЕПГ – Стара Загора са внесени за разглеждане от Комисията по приемна грижа към РДСП – Стара Загора. По двете заявления Комисията се произнася с отказ за вписване на исканите промени.

Заявления до Кмета на Община Стара Загора за заличаване от Регистъра на утвърдените приемни семейства са подали 7 /седем/ професионални приемни семейства. Посочените причини са промяна в семейната динамика, заминаване за чужбина, поява на здравословни проблеми и възраст, започване на работа по трудов договор.

През 2019 г. в приемни семейства в община Стара Загора са пребивавали 23 деца. Настанени през календарната година са 4 деца – две момчета и две момичета на възраст 5 г., 3 г. и 2 г. Прекратено е настаняването на 8 деца поради осиновяване, завършване на средно образование, настаняване в друго ПС, настаняване при близки с емоционална връзка, в ЦНСТ. Към 31.12.2019 г. в приемни семейства в общината се отглеждат 15 деца на възраст от 1 до 17 години.

В края на 2019 г. за община Стара Загора, вписани в Регистъра, воден от РДСП – Стара Загора, остават 20 приемни семейства. 14 семейства са с настанени деца, а в 6 от тях няма настанявания. Едно професионално приемно семейство отглежда две деца.