Нараства броя на родилките, които искат да изоставят децата си

Коронавирусната епидемия допълнително е влошила социалната среда в някои семейства, установяват проучвания на сдружение “Бъдеще за децата”. Експертите констатират и тревожния факт, че е нарастнал броя на майките, които искат да изоставят децата си.

„Увеличи се броя на родилките, които са заявили желание да се разделят с новородените си, още от родилно отделение. Детските градини и училищата не работят в нормалния си режим, което прехвърля отговорността за обучението изцяло върху родителите, но голяма част от тях, нямат капацитета и условията да стимулират развитието на децата си”, твърдят специалистите от неправителствената организация.

“Несигурността в утрешния ден, липсата или намаляването на доходи води до напрежение в семействата, създават се конфликти между родителите, което от своя страна, увеличава възможността за криза в семейството, което ще постави децата в риск”, смятат от Бъдеще за децата.

Чрез нов проект те предоставят възможност за подпомагане на тези уязвими групи, да се подобри климата в семейните отношения и да се създадат условия на сигурност в бъдещето и спокойствие в утрешния ден. Като резултат се търси заздравяване на отношенията в семейната среда, както и да се запазят повече семейства заедно.