Със символична първа копка стартира ремонтът на Станционната градина в Стара Загора

С водосвет и молитва днес бе дадено символичното начало на проект „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ в Стара Загора“.

„Проектът цели обновяване на Станционната градина, която да не бъде откъсната точка, а да се превърне в подходящо място за отдих и почивка на хора от всички възрасти“, се обърна към присъстващите кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че предстоящият ремонт на ЖП гарата ще допринесе също за подобряване на градската среда.


Тодоров посочи, че за постигане на цялостно завършване на пространството е необходимо да бъдат обновени и сградите, намиращи се в източната част на градината. „Проведени са разговори с ректора на Тракийски университет- доц. Добри Ярков и ще бъдат водени преговори с Министерство на земеделието, така че те да станат в управление на Ректората на висшето учебно заведение и да може там да се провеждат учебни занятия. Това ни е амбицията, за да може тук да се напълни със студенти и млади хора“, категоричен е градоначалникът. Той пожела на изпълнителя да работи бързо, качествено, така че гражданите на Стара Загора да се насладят на резултата.

Главният архитект на Община Стара Загора арх. Виктория Грозева представи проекта като подчерта, че това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването ѝ до сега. „По време на ремонтните дейности ще бъде извършена реорганизация и цялостно подновяване на алейната мрежа с нови различни по форма и цвят бетонови павета. Предвижда се оформянето на три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Там се предвижда водна площ, която да бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало.

Ще бъде изградена и детска велоалея с обучителна площадка по „Безопасност на движението“, както и четири детски площадки за различни възрастови групи – от 0-3 год., от 3-12 год. и от 12-18 години, които ще отговарят на всички съвременните тенденции за безопасност. Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на парковата мебел и осветителните тела с нова съвременна визия“, обясни арх. Грозева.Тя е категорична, че по време на дейностите ще бъде запазена и консервирана съществуващата растителност.
Общата стойност на проекта е 4 394 004. 54 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е в размер на 4 млн.лв.

С обновяването се цели създаване на устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, допринасяща за по-високо качество на живот и по-голяма сигурност за гражданите.

От фирмата изпълнител посочиха, че още от утре започва същинската строителна работа и Станционната градина ще бъде затворена за посетители.