Окръжен съд – Стара Загора остави в ареста 30-годишния Е. А., обвинен за държане на акцизни стоки без бандерол

Окръжен съд – Стара Загора потвърди определението на Районен съд – Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Е. А.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 13.07.2020 год. в гр.Стара Загора обвиняемият е държал с цел разпространение акцизни стоки – тютюневи изделия, а именно 20 килограма тютюн за пушене /за лула и цигари/ на обща стойност 3 040 лева, без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон, като деянието представлява немаловажен случай.

При извършен обиск у мъжа е открит 4 кг тютюн. Останалото количество от 16 кг тютюн е открит в офис на куриерска фирма, чрез която  Е. А. трябвало да го изпрати на различни лица.

Въззивните магистрати приеха, че доказателствата по делото обосновават предположението, че именно обвиняемият е извършил престъплението, което е с висока степен на обществена опасност. Съобразявайки тежестта и характера на престъплението, за извършването на което обвиняемия е привлечен към наказателна отговорност, въззивният състав намира, че първоинстанционния съд правилно е приел, че съществува опасност той да се укрие. По отношение на същия са налице достатъчно данни за наличие на основателна опасност да извърши и друго престъпление, тъй като вече е осъждан на ефективно лишаване от свобода.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.