Храмовете в с. Ягода и гр. Мъглиж посрещат мощи на светци

Две архиерейски литургии са предвидени до края на месец юли в Казанлъшка духовна околия. По време на първата – на 27 юли, когато църквата почита Св. вмчк и целител Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски, в храм „Св. Пантелеймон”, с. Ягода, миряните ще могат да се поклонят пред частица от мощите на Св. Пантелеймон. На втората – на 29 юли – Св. мчк Калиник. Св. свщмчк Висарион Смоленски, в храм „Св. Димитър”, гр Мъглиж, ще бъдат донесени мощите на Св. Димитрий.

Идеята на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан е подкрепена от архиерейското наместничество в град Казанлък и община Мъглиж.

Мощите, съхранявани в Шипченския манастир, ще бъдат донесени от игумена на светата обител йеромонах Панкратий. Той е възпитаник на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий”. Подстриган е за монах през 2013 година, а от 01 юни 2020 година е избран за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово”.

Когато църквата почита Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица, митрополит Киприан оглави св. Божествена Златоустова литургия именно в Шипченската света обител.